V Ljubljani s ponedeljkom še dve ambulanti za neopredeljene

Slovenija 27. Jan 202315:38 1 komentar
Glas ljudstva, zdravstvo
Žiga Živulović jr./BOBO

V ponedeljek se v Ljubljani odpirata še dve ambulanti za neopredeljene, in sicer v enotah Polje in Bežigrad. Sprejemanje bolnikov bo potekalo ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav, na prvi pregled pa naj se naročijo po telefonu.

V Ljubljani se v ponedeljek odpirata še dve ambulanti za neopredeljene, in sicer v enotah Polje in Bežigrad. V ZD Polje bo ambulanta sprva delovala ob ponedeljkih, sredah, četrtkih, petkih in sobotah, sprejemanje bolnikov pa bo potekalo ob njihovi obravnavi zaradi zdravstvenih težav, je danes povedal predstojnik enote Moste-Polje Igor Krunić.

Bolniki naj se na pregled naročijo preko telefona, kjer bodo dobili nadaljnje informacije. Ob opredelitvi se bodo bolniki lahko registrirali v elektronski portal Iris. Telefonske številke in urnik delovanja so objavljeni na njihovi spletni strani, vzpostavili pa so tudi dodatno telefonsko številko za splošne informacije o delovanju teh ambulant, je na novinarski konferenci dejal Krunić.

Preberite še: Zgodbe izza številk: Ljudje, ki so ostali brez zdravnika 

V ambulanti za neopredeljene v Zdravstvenem domu (ZD) Polje bo najprej delovalo šest zdravnikov s 60 odstotki programa, kar pomeni, da bodo lahko sprejeli približno 900 bolnikov. Obseg delovanja bodo širili, “ko se nam bodo javljali novi zdravniki, nove medicinske sestre”. Pričakujejo pa, da bodo drugo ambulanto za neopredeljene v ZD Polje odprli čez približno 14 dni.

Poudaril je, da bodo kot doslej vsi bolniki, ki bodo potrebovali zdravstveno obravnavo, to tudi dobili v okviru kroničnih in akutnih ambulant, ambulant za administrativne zadeve in ambulant za preveze ran.

Krunić je ministrstvo za zdravje spet pozval, naj čim prej omogoči možnost sodelovanja v ambulantah za neopredeljene tudi zdravnikom in medicinskim sestram iz drugih območij Slovenije, ki niso v ožjem območju zavoda, ter upokojenim zdravnikom in specializantom nižjih letnikov družinske medicine. Po trenutnem pravilniku lahko v teh ambulantah sodelujejo samo zdravniki in medicinske sestre iz ambulant splošne oziroma družinske medicine na ožjem območju ZD Ljubljana.

Preberite še: ZD Ljubljana odpira sedem ambulant za neopredeljene, a za vse ne bo prostora

“To bi si želeli čim prej, ker so za delo v teh ambulantah zainteresirani tudi zdravniki iz Ivančne Gorice, Bleda, nekaterih drugih mest, v katerih trenutno nimajo potrebe po vzpostavitvi teh ambulant,” je dejal Krunić. Dodal je, da če bi ministrstvo to omogočilo, bi lahko v naslednjem mesecu zagotovo odprli še dve dodatni ambulanti za neopredeljene.

Ministrstvo za zdravje je za STA sporočilo, da so izvajalcem že podali odgovor, na kakšen način lahko v delovanje ambulant za neopredeljene vključijo upokojene zdravnike. “Prav tako se pripravlja tudi rešitev za vključitev specializantov 3. letnika, kjer pa je treba doseči še konsenz stroke. V ambulantah za neopredeljene je namreč treba zagotavljati enako kakovost dela in obravnave pacientov kot v običajni ambulanti,” so zapisali.

V ZD Polje sicer manjka šest zdravnikov, dve zdravnici pa bosta prihodnji teden spet začeli delati po dolgotrajni bolniški odsotnosti. Krunić je danes dejal, da se “mogoče obeta tudi kakšna nova zaposlitev”.

V ZD Polje in ZD Fužine je po njegovi oceni do 10.000 ljudi brez osebnega zdravnika. Opazili pa so, da se je v zadnjih dneh veliko njihovih bolnikov opredelilo v občinah, v katerih dejansko živijo. Naknadno so z ZD Polje sporočili, da je brez osebnega zdravnika tam okoli 6000 ljudi, možno pa je, da so se že opredelili v drugih občinah.

Krunić je spet poudaril, da ZD Polje nikoli ni bil zaprt, prav tako ni bila zaprta dejavnost zdravstvenega varstva odraslih, saj so številne ambulante za odrasle delovale. Ambulante za otroke in mlade, zobozdravstvene ambulante, laboratoriji in številne druge ambulante pa so vseskozi delovali normalno.

Preberite še: Keber o “ambulantah za izbrisane bolnike”: Gre za sistemsko korupcijo

V enotah Center in Šentvid zaenkrat ni predvidenih ambulant za neopredeljene, ambulanta na Viču pa naj bi se odprla februarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje