Odstopljeni Tilen Božič o tem, kaj je bilo izhodišče za davčno reformo

Gospodarstvo 20. Apr 202319:07 9 komentarjev
Tilen Božič
Zveza RFR

Nekdanji državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič, ki je po premierjevi javni kritiki komuniciranja izhodišč za davčno reformo odstopil, je danes kot davčni strokovnjak nastopil na dnevih računovodij v Portorožu. Med drugim je povedal, da je bilo izhodišče za prenovo davčnega sistema, da pobrane dajatve ne zadoščajo za financiranje potreb državljanov. Premier Golob je ta teden v državnem zboru dejal ravno nasprotno, da ta reforma nikoli ni bila namenjena polnjenju proračuna in da jo je treba gledati v širšem kontekstu, kar je danes ponovil tudi minister za finance.

Tilen Božič, ki je bil na ministrstvu za finance državni sekretar za področje davkov in je bdel nad pripravo izhodišč za davčno reformo, je danes v nagovoru na dnevih računovodij v Portorožu povedal, da je bilo izhodišče za prenovo davčnega sistema to, da pobrane dajatve ne zadoščajo za financiranje potreb državljanov.

Da so potrebe večje od razpoložljivega denarja, jasno kažejo tudi številke: v zadnjih 20 letih smo ob naraščajoči porabi praktično vsa leta beležili proračunski primanjkljaj. Javni dolg pa se je v tem času, tudi če odmislimo stroške šokov bančne sanacije in koronakrize, povečal za 20 milijard evrov.

Božič meni, da je izplen treba povečati. “Levji delež skupnega dolga izhaja predvsem iz davčne politike, ki ni sledila naraščajočim potrebam družbe. Brez sprememb se bo razkorak med prihodki in izdatki le še povečeval,” njegove današnje izjave v sporočilu za javnost povzema Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.

Po mnenju nekdanjega sekretarja “brez prenove davčnega sistema ni mogoče zagotoviti virov za smele načrte rasti ključnih agregatov za blaginjo države, kot so pokojnine, zdravstvo, šolstvo, plače v javnem sektorju in drugo”.

So želeli pobrati več ali ne? In kaj je cilj zdaj?

Božič je torej dejal, da so pri pripravi reforme izhajali iz dejstva, da trenutni davčni izplen ne zadošča za financiranje potreb državljanov.

Zaradi nesmele komunikacije izhodišč davčne reforme je marca precej završalo zaradi sporočil, da bodo obdavčeni tudi malica, prevoz na delo in regres. Po tem je premier Robert Golob stopil na zavoro in izrazil tudi ostro kritiko ministrstvu za finance zaradi načina komunikacije davčne reforme. Končalo se je tako, da je Tilen Božič, takrat državni sekretar za področje davkov, naslednje jutro ministru za finanance ponudil svoj odstop, ki je ga minister sprejel, sam pa na položaju ostal.

Ta teden je v državnem zboru premier Golob povedal, da je treba davčno reformo gledati v širšem kontekstu, a da bi bila ta namenjena polnjenju proračuna, je Golob zavrnil: “Interes vlade ni bil nikoli, da bi z davčno reformo zagotavljali dodatne vire za proračun.” To je danes dejal tudi finančni minister Klemen Boštjančič, ki je sredi marca v intervjuju za N1 povedal, da je cilj reforme povečati davčni zajem. “Strinjam se, da pod črto nikoli ni bilo mišljeno, da bodo prilivi bistveno višji. So pa potrebni določeni popravki,” je danes povedal Boštjančič.

Sistem obdavčitve nepremičnin nevzdržen

Božič je danes sicer poudaril še, da v Sloveniji glavnino dajatev zberemo z obremenitvijo dela in da je manevrski prostor za njeno povečevanje zelo omejen, saj po skupni obremenitvi dela sodimo v sam vrh držav.

“Davčni sistem ni samopostrežna trgovina – vsak vir povzroča odklone in lahko povzroči obratni učinek od želenega. (…) Trenutni sistem ne spodbuja krepitve davčne kulture, temveč ‘nagrajuje’ tiste, ki se ‘znajdejo’,” njegove izjave povzema organizator.

Obstoječ sistem obdavčitve nepremičnin pa je po mnenju Božiča nevzdržen, predvsem zaradi velikih razlik na ravni občin. V skladu z mednarodno prakso bo sčasoma zagotovo prišlo do večje obdavčitve, a je pri tem treba ravnati zelo premišljeno, je dejal.

Večja preglednost

Po njegovem mnenju je koalicijska pogodba trenutne vlade “solidno napisana, saj omogoča stroki, da lahko išče zelo raznolike rešitve”, eden od glavnih ciljev pa je poenostaviti sistem obdavčitve, da bi dosegli večjo preglednost in hitrejše postopke.

Ponovil je, da je ena pomembnejših novosti davčnih sprememb, ki se pripravljajo, nadomestitev sistema olajšav za vzdrževane družinske člane s pravičnejšim sistemom davčnega kredita, ki omogoča večjo fleksibilnost. Učinek davčnega odbitka je namreč enak za vse. Pri tem pa je Božič ponovno opozoril tudi, da za davčne spremembe potrebujemo širok družbeni konsenz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje