Janša: To je leto simbolnega vračanja v Jugoslavijo in padanja mask

Slovenija 31. Maj 202312:58 11 komentarjev
Janez Janša
N1

Na prvi junijski dan bo minilo eno leto, odkar je prisegla vlada Roberta Goloba. Medtem ko so prvaki treh vladnih strank na novinarski konferenci potegnili črto pod prvo leto mandata, se pojavljajo tudi prvi odzivi opozicije. Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je ocenil, da se "loterija z vladami novih obrazov vnovič ni izšla", prvak opozicije Janez Janša pa je spregovoril o "simbolnem vračanju v Jugoslavijo, obujanju duha državljanske vojne in vročem objemu pravosodne ministrice z največjim gangsterjem v državi".

Predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob ter podpredsednika vlade, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec, so stopili pred novinarje in strnili vtise ob letu dni delovanja v vladni koaliciji.

Na besede predsednika vlade Roberta Goloba se je po Twitterju že odzval nekdanji premier Janez Janša.

“Jutri bo minilo leto, odkar je prisegla vlada Roberta Goloba. Vsebinsko je to leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije, simbolno pa vračanje v Jugoslavijo in žal tudi leto obujanja zloveščega duha državljanske vojne. Politično je to leto padanja mask – je še kakšna država v Evropi, kjer pravosodna ministrica vroče objema po oznaki stranke Vesna največjega gangsterja v državi? Pozna kdo še kakšno evropsko državo, kjer zadnji predsednik komunistične stranke posadi na pručko aktualnega predsednika vlade in mu na javnem mestu prijazno svetuje? Pa tudi težko bi našli evropsko državo, kjer stranka, ki se ima za opozicijsko, zdaj svojo vlogo proda za nekaj dobro plačanih funkcij v javnih podjetjih in za eno obljubljeno mesto ustavnega sodnika,” je pred dvorano državnega zbora dejal prvak opozicije.

Posebej ga je presenetila izjava predsednice SD Tanje Fajon, da je ministrstvo za zunanje zadeve pridobilo tri milijone nepovratnih evropskih sredstev. “Jaz bi jo samo spomnil, da so pogajanja za ta sredstva tekla in bila uspešno končana pred skoraj tremi leti. Ko pa govorimo o izgubljenih priložnostih, naj pogleda, kje je danes Slovenija po investiranju evropskih sredstev in kje je bila pred enim letom,” je dodal.

Tudi v izjavi je Janša problematiziral Golobove besede z novinarske konference, da zdaj živimo v okolju, kjer poteka dialog, vendar “samo z zdravimi silami”. “To je stanje, ki tiste z malo daljšim spominom spominja na stanje pred 35 leti. Pred 35 leti sem jaz dan začel podobno kot zdaj – na sodišču,” je dejal.

O tem, ali bo Slovenija izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, je Janša dejal, da bi moralo biti v normalnem svetu to samo po sebi umevno. “Če bodo glasovi umanjkali, smo v zadnjem letu nekaj naredili zelo narobe,” je dodal.

“Loterija z vladami novih obrazov se vnovič ni izšla”

Pred kamere je v državnem zboru stopil vodja poslanske skupine NSi in nekdanji minister Janez Cigler Kralj. “Loterija z vladami novih obrazov se očitno že četrtič ni izšla. V Novi Sloveniji prevelikih pričakovanj nismo imeli, saj smo že velikokrat videli visokoleteče obljube in neoperativnost ekip novih obrazov. Zdaj od reform nimamo nič drugega kot časovnice,” je dejal. Golobovi vladi je Cigler Kralj očital tudi, da ponovno odpira kulturno-ideološke boje. Kljub vsemu Cigler Kralj meni, da aktualna vlada ne bo predčasno zaključila svojega mandata, a je obenem dodal, da so v NSi v vsakem trenutku pripravljeni na prevzem odgovornosti.

Cigler Kralj je poudaril, da je NSi najbolj pomembno, da izboljšamo slovensko poslovno okolje in vsem omogočimo dostopno javno zdravstvo. “V NSi smo sami, namesto vlade, pripravili novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. Vsak bolnik mora imeti v vsakem trenutku dostop do izbranega zdravnika,” je ob tem dejal.

Kot tretjo točko je poudaril pomen čimprejšnje gradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško. “Golobova vlada z odlašanjem državi povzroča nepopravljivo škodo. Obstaja riziko, da ne bomo samooskrbni, ko bo jedrska elektrarna nehala delovati, ljudje pa bodo začeli dobivati zelo visoke račune za električno energijo.”

Vodja poslanske skupine NSi je poudaril, da skušajo, čeprav so kot opozicijska stranka kritični, biti tudi konstruktivni, zato so na primer prevzeli aktivno vlogo v Knovsu.

Logarjeva platforma za SDS in NSi dobrodošla

O ustanovitvi Platforme Sodelovanja Anžeta Logarja je Cigler Kralj dejal, da so v NSi zadovoljni. “Potrjuje se naša teza, da je treba na desnosredinskem političnem bloku nekaj spremeniti, prenoviti. Cilj je jasen – priti do zmage na volitvah in oblikovati desnosredinsko vlado. Očitno gospod Logar znotraj svoje stranke, kjer je celo predsednik sveta, s svojimi pobudami ni uspel in je bil prisiljen v ustanovitev društva, ki bo obstoječim strankam dajalo iniciative. A v stranki menimo, da se stvari v državi spreminjajo v parlamentu, zato Logarja spodbujamo k ustanovitvi stranke.”

Janša pa je o ustanovitvi Logarjeve platforme dejal, da v tem, da člani stranke vstopajo v društva, ne vidi problema. “Platforma Sodelovanja je nekaj, kar v Sloveniji nujno potrebujemo in za kar se SDS, ki je bila v zadnjem času tarča izključevalne politike, zavzema.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje