Opozicija: Voditelji vojne ne bi smeli izkoriščati za lastno promocijo

Slovenija 16. Mar 202206:13 > 08:51 6 komentarjev
janša, zelenski
Janša v Kijevu (Vir: Telegram)

Po obisku treh premierjev – slovenskega Janeza Janše, poljskega Mateusza Morawieckega in češkega Petra Fiale – v Kijevu so se zvrstili odzivi. Predsednik republike Borut Pahor ter gospodarski minister in vodja vladne stranke Konkretno Zdravko Počivalšek sta Janševo potezo pozdravila. Opozicijske stranke pa so opozorile, da bi lahko poteza treh premierjev, ki ni bila usklajena z Evropsko unijo, razmere tudi poslabšala. Voditelji vojne ne bi smeli izkoriščati za fototermine in lastno promocijo, so še poudarili.

Poslanec SD Matjaž Nemec je v oddaji N1 SOOČENJE pot v Kijev problematiziral, rekoč, da po informacijah, ki jih imajo v SD, “ta akcija ni usklajena z EU” in da v Bruslju neformalno tudi precej sproža burne odzive. “Tukaj ne gre za to, da je ta trojica delegacija Evropskega sveta,” je dejal Nemec. Dodal je, da sta nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron v dialogu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Želeli bi si, da EU ostane enotna pri svojih predlogih miru. Gre za dialog, ki ga moramo predstavljati poenoteno (ruski in ukrajinski strani, op. a.). Želeli bi si, da bodo vsa sporočila, ki bodo prenesena, v skladu z evropsko idejo. Po informacijah, ki jih imamo od danes, kabinet predsednika Charlesa Michela ni bil obveščen o vsebinski nameri, kaj se bodo ti trije predsedniki pogovarjali (z Volodimirjem Zelenskim, op. a.).”

Da je odhod na vojno območje pogumno početje, je ocenila predsednica SD Tanje Fajon. A je dodala, da ta poteza pomeni tveganje za ukrajinsko stran, ki mora zdaj varovati visoke državnike namesto civilistov. Evropska poslanka je še poudarila, da je ključ miru v ruskih rokah, Nato pa se v spopad ne namerava vmešati neposredno. “Zato se lahko sporočilo treh voditeljev v Kijevu razume tudi napačno in seveda vodi v neko eskalacijo vojne. Tega si nihče ne želi,” je še povedala.

Prvak LMŠ Marjan Šarec pa je na Twitterju delil zapis Inštituta 8. marec. V njem je nevladna organizacija poudarila, da fototermin s predsednikom Ukrajine ni način za izražanje solidarnosti. “Izražanje solidarnosti ni, da Sloveniji prikrivaš, kako povezan si bil s Putinom. Izražanje solidarnosti ni ločevanje beguncev na tiste prave in tiste, ki to niso. Vse to je golo izražanje vojne. In nabiranje političnih točk,” so zapisali v objavi, s katero se je strinjal Šarec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek meni, da bi lahko Janša na Putina pritisnil prek madžarskega premierja Viktorja Orbana. S to potezo bi po njenih besedah lahko dosegel, da se pogajanja premaknejo v pravo smer. “Vojna naj se konča čim prej, voditelji pa naj je ne izrabljajo za lasten piar,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje