Opozorila ZD Velenje: zdravniki preobremenjeni, bolniki pa pogosto nespoštljivi

Slovenija 08. Nov 202215:26 1 komentar
Zdravniki
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodstvo Zdravstvenega doma (ZD) Velenje je na novinarski konferenci opozorilo na preobremenjenost zdravnikov, kar je sicer širši problem, izpostavilo pa je tudi neprimeren in žaljiv odnos nekaterih bolnikov do zdravnikov. Da bi še izboljšali dostopnost do storitev zdravstvenega doma, bodo predvidoma v decembru zaposlili šest administratorjev.

Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik je spomnil, da so že doslej na različne načine izboljševali dostopnost zdravstvenega doma za bolnike, a dejal, da idealne rešitve pri tem ni. V večini primerov so po njegovih besedah zdravniki dostopni, se pa zgodi, da kdaj v objektivnih situacijah zdravnika ni ali da druga ambulanta zaradi preveliko dela ne more odgovoriti na vso elektronsko pošto ali vse klice.

Na novinarski konferenci, katere namen je bil tudi ozaveščanje širše javnosti o prizadevanjih zdravstvenega doma, da še poveča dostopnost za bolnike, je pomočnica direktorja za zdravstveno nego Tanja Kontič napovedala, da bodo predvidoma v decembru dodatno zaposlili šest zdravstvenih administratorjev. Ti bodo bolnikom denimo lahko dali nasvet, kako izpolniti sicer že dlje časa uveljavljen spletni obrazec za dostop do zdravnika, prav tako bodo sprejemali telefonske klice.

Ob tem je vodstvo ZD Velenje opozorilo na preobremenjenost zdravnikov, kljub temu da se je število zaposlenih v ZD v zadnjem desetletju povečalo. ZD pokriva območje občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, kjer ima stalno prebivališče prijavljeno okoli 45.800 ljudi.

V ZD Velenje imajo zdravniki povprečno vpisanih med 1.600 in 1.700 bolnikov, preračunano v količnike to znaša povprečno med 2.000 in 2.800 glavarinskih količnikov, kar pomeni, da krepko presegajo normativ v Sloveniji, ki je določen pri 1.895 glavarinskih količnikih, je povedala specialistka družinske medicine Janja Fišter.

Opozorila je še na dodatno obremenitev, ki jo predvsem za mlajše zdravnike predstavlja obvezno vključevanje v dežurno službo, poleg tega so zdravniki vključeni tudi v obravnavo bolnikov v dveh domovih za starejše. Že to po njenem mnenju kaže na prekomerne obremenitve, ki pa se dodatno povečajo ob odsotnostih, kot so bolniške in dopusti.

Vodja predšolskega in šolskega dispanzerja, pediatrinja Aleksandra Bogdanovič, pa je dodala, da skrbijo za okoli 10.000 otrok in da imajo šest ambulant v Velenju in po eno pediatrično ambulanto v Šoštanju in v Šmartnem ob Paki. Mlajše kolegice se med drugim vključujejo tudi v delo urgentnih centrov v Slovenj Gradcu in Celju, je dejala Bogdanovič in ob tem opozorila na širši spekter težav, ki spremljajo obravnavo otrok in mladostnikov.

Odkar zadnje desetletje vodi Zdravstveni dom Velenje, je po Šteharnikovih besedah iz zavoda odšlo pet zdravnikov, 23 pa jih je dobilo službo v ZD. Skupno imajo okoli 60 zdravnikov in zobozdravnikov, sicer pa so, kot je dejal, v njegovem mandatu število zaposlenih z okoli 300 povečali na več kot 400, finančno poslovanje zdravstvenega doma pa se je v tem času povečalo za več kot deset milijonov.

Šteharnik je ob tem na novinarski konferenci odgovoril tudi na izjave nekaterih kandidatov za župana velenjske občine glede njegovega vodenja zavoda in domnevne nedostopnosti ZD za bolnike. “Vloga direktorja ni biti všečen javnosti, temveč zagotoviti, da bodo pogodbeni progami z ZZZS izpolnjeni in da bodo pogoji za delo zdravstvenih delavcev optimalni,” je na očitke odgovoril Šteharnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje