Ostra izmenjava med Fajon in Tomc: kdo vse je bil vpleten v poročilo?

Slovenija 18. Nov 202119:58 > 19. Nov 2021 18:17 14 komentarjev
Evroposlanka Romana Tomc
Bobo

Ob poročilu o stanju pravne države v Sloveniji, ki ga je danes objavila delegacija odbora Evropskega parlamenta, v slovenski javnosti odmeva tudi izmenjava besed med dvema evropskima poslankama: Romano Tomc iz vrst SDS in Tanjo Fajon iz vrst SD.

V javnosti že cel dan odmeva poročilo o stanju pravne države v Sloveniji, ki ga je objavila delegacija odbora Evropskega parlamenta pod vodstvom evropske poslanke Sophie in ‘t Veld, ob vsebini poročila pa na Twitterju odmeva tudi izmenjava besed med dvema evropskima poslankama: Romano Tomc in Tanjo Fajon.

Tomc: V poročilo vpletena tudi Tanja Fajon

Evropska poslanka Romana Tomc, sicer članica delegacije, je že pred objavo poročila na Twitterju zapisala, da poročilo ni verodostojno. “Mnenja poslancev so bila različna. Vsebino poročila bi morali potrditi vsi člani misije. Kot članica DRFMG dokumenta nisem niti videla, kaj šele, da bi ga potrdila,” je zapisala. Po njenih besedah se je poročilo pripravljalo za zaprtimi vrati, “očitno z namenom diskreditacije slovenske vlade,” je zapisala.

V četrtek je na Twitterju Tomc objavila tudi fotografijo, ob kateri je zapisala, da je v pripravo poročila vpletena evropska poslanka in predsednica SD Tanja Fajon, pa čeprav ni članica misije.

“Njen asistent je na dokumentu pustil sledi. Že dolgo je jasno, da ima ta zgodba izvor v Sloveniji in da sploh ne gre za ugotavljanje dejanskega stanja, ampak za napad na slovensko vlado,” je zapisala.

Strokovni sodelavec podal le slovnične popravke

V odzivu na obtožbe, da je njen asistent na dokumentu pustil sledi, je Tanja Fajon navedla, da je osnutek poročila pripravil odbor LIBE in ga nato kot običajno posredoval v pogajanja med političnimi skupinami, o njeni vsebini se mora namreč strinjati večina političnih skupin.

“Praksa je, da se politične skupine v pripravah pri tem redno posvetujejo s poslanci in strokovnimi sodelavci z namenom preverjanja informacij in dejstev. Strokovni sodelavec Tanje Fajon je podal izključno slovnične popravke in korigiral napačno zapisano število poslancev, ki predstavljajo večino v Državnem zboru,” je navedla evropska poslanka.

Fajon: Tomc želi rušiti verodostojnost poročila

Tanja Fajon je na Twitterju odvrnila, da skuša poslanka Tomc rušiti verodostojnost poročila, ki je zelo kritično do razmer v Sloveniji in odgovornosti vlade. “To poročilo je žal odraz dejanskega stanja demokracije, kot ga doživljamo vsi mi, in na katerega ne kaže le Evropski parlament, pač pa tudi komisarka za človekove pravice Sveta Evrope, Evropska komisija, Novinarji brez meja, Evropska zveza novinarjev in drugi,” je zapisala.

“Poročilo o stanju demokracije je za vladajočo politiko močno neugodno. Edini namen Romane Tomc je preusmeriti pozornost in kompromitirati vsebino poročila. To Romana Tomc poizkuša doseči že ves čas,” je zapisala Fajon. Po njenih besedah se je Tomc aktivnostim misije v Sloveniji pridružila “nehigienično”.

“Kot izhaja iz njenih številnih tvitov, je bila z vsebino poročila ves čas seznanjena, čeprav je sinoči izjavila, da poročila ni videla, a ga je kljub temu označevala kot neverodostojnega,” je še zapisala Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje