Padavine niso bile dovolj izdatne, podtalnica v Rižanski dolini še vedno nizka

Slovenija 01. Avg 202212:18 > 12:18
Delite:
rižanski vodovod rižana
Foto: Denis Sadiković/N1

Raven podtalnice je v Rižanski dolini še vedno zelo nizka in sobotne padavine niso bile dovolj izdatne, da bi jo povišale, so sporočili iz Rižanskega vodovoda Koper. Kljub temu je ohladitev izboljšala razmere v Istri, saj se je poraba pitne vode zmanjšala.

V običajnih razmerah v Slovenski Istri porabijo približno 400 litrov vode na sekundo. V zadnjem mesecu se ta količina zaradi varčevalnih ukrepov postopno znižuje.

Minuli konec tedna je bil hladnejši od prejšnjih. Zaradi dežja je prišlo nekaj dnevnih turistov manj. Tudi prebivalci so potrebovali manj vode. Predvsem pa so se v nekaterih gospodarskih družbah, ki so med večjimi porabniki, začeli kolektivni dopusti. V nedeljo se je tako povprečna poraba zmanjšala na 308 litrov na sekundo, so sporočili iz vodooskrbnega podjetja.

Iz podtalnice lahko v sedanjih razmerah črpajo 200 litrov vode na sekundo. Od tega 35 litrov vračajo v strugo reke, da na merilnem mestu zagotavljajo ekološko sprejemljivi pretok, to je 110 litrov na sekundo, so pojasnili.

Delno bodo usposobili vodarno v Sečovljah

V javnem podjetju napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh spet delno usposobili vodarno v Sečovljah, ki so jo morali v petek ustaviti zaradi slabe kakovosti vode. Črpati nameravajo le toliko, da bodo dobili zdravstveno ustrezno vodo. S Krasa in iz hrvaške Istre Rižanski vodovod še naprej dobiva 165 litrov na sekundo. Z avtocisternami so v zadnjih treh dneh s Planinskega polja v Cepke prepeljali 3855 kubičnih metrov vode.

Za prihodnje dni je napovedan nov vročinski val z možnostjo manjših padavin, zato je treba še naprej ravnati varčno in odgovorno, so pozvali v Rižanskem vodovodu. Sporočili so tudi, da je zgibanke o ravnanju z vodo v izjemnih razmerah odslej mogoče dobiti na sedežih obalnih občin. Namenjene so tistim, ki jih niso dobili v domače poštne nabiralnike. Prejšnji teden so jih iz Rižanskega vodovoda poslali na naslove več kot 38.000 gospodinjstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar