Pahorju uspelo vsaj malo umiriti strasti

Slovenija 26. Avg 202106:39 > 13:33 0 komentarjev
ESS in Pahor
Borut Živulovič / BOBO

Vsi socialni partnerji so na današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju naznanili pripravljenost za vrnitev k socialnemu dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je po srečanju sporočil Pahor. Pred začetkom nadaljnjega dela ESS bo pogajalska skupina pripravila dogovor o obnovitvi socialnega dialoga.

Kot je v izjavi za medije po koncu srečanja pojasnil predsednik republike, bodo v dogovoru o obnovitvi socialnega dialoga dogovorjene postopkovne in vsebinske zahteve za nadaljnje delo ESS. Pogajalsko skupino, ki bo dogovor pripravljala, bodo sestavljali predstavniki vseh treh socialnih partnerjev, torej vlade, delodajalcev in delojemalcev.

“Vsi so se strinjali, da je potrebno s pripravami in sprejetjem dogovora pohiteti,” je dejal predsednik republike Borut Pahor.

Sindikalna stran bo predloge pripravila do konca tega meseca, je povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Na srečanju je bila izražena ambicija, da bi delovna skupina končni dogovor za sprejem na ESS pripravila v prvi polovici septembra. “Dokler ta dogovor ne bo sklenjen, se sindikati ne vračamo na pogajanja na ESS,” je bila jasna Jerkič. Je pa ob tem izrazila optimizem, da je dogovor mogoč.

ESS in Pahor, lidija jerkič ESS in Pahor, lidija jerkič
Borut Živulovič / BOBO
ESS in Pahor ESS in Pahor
Borut Živulovič / BOBO
ESS in Pahor ESS in Pahor
Borut Živulovič / BOBO
Lidija jerkič Lidija jerkič
Borut Živulovič / BOBO
Branimir Štrukelj Branimir Štrukelj
Borut Živulovič / BOBO
ESS in Pahor ESS in Pahor
Borut Živulovič / BOBO

Izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in predsedujoči ESS Mitja Gorenšček je prvotno predlagal, da bi ESS z rednimi aktivnostmi začel v septembru, prva seja sveta pa bi potekala 10. septembra. “Ugotovili smo, da takrat žal teh predhodnih korakov še ne bomo uspeli opraviti,” je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!