Pahor vojakom na mednarodnih misijah: Slovenija v tujini nima sovražnikov

Slovenija 21. Dec 202114:29 > 14:36 2 komentarja
borut pahor, slovenski vojaki
Daniel Novakovič/STA

Slovenski predsednik Borut Pahor se je danes udeležil tradicionalne videokonference na ministrstvu za obrambo s pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah. Zahvalil se jim je za njihov prispevek k ugledu Slovenije v mednarodni skupnosti ter k zagotavljanju miru in varnosti po svetu.

Predsedniku in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju so na videokonferenci, ki sta se je udeležila tudi obrambni minister Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, poročali predstavniki kontingentov Slovenske vojske iz Latvije, Malija, Iraka, Kosova in Bosne in Hercegovine.

Po njihovih besedah so razmere na območju delovanja povečini mirne. Predsedniku so poročali tudi o koronskih razmerah in precepljenosti vojakov, pri čemer so nekateri izpostavili, da je nekaj vojakov prejelo tudi že tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Okoli 270 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske bo v tujini ostalo tudi čez prihajajoče božično-novoletne praznike. Te bodo preživeli delavno, ponekod bodo sicer pripravili tudi manjša obeležja za dan samostojnosti in enotnosti.

Predsednik republike je v nagovoru slovenskim vojakom v tujini čestital za njihovo sijajno opravljeno delo. “Z vašim delom prispevate k ugledu naše države in prispevate k miru in varnosti v svetu,” je povedal in dodal, da lahko Slovenija tudi zaradi ugleda svoje vojske “z dobrim občutkom vnovič kandidira za nestalno članico Varnostnega sveta”. Povedal je še, da je ponosen, da od drugih predsednikov držav, v katerih delujejo pripadniki slovenskih vojaških enot, o slovenskih vojakih sliši le pozitivne besede.

Začetek težko pričakovane modernizacije

V luči 30. obletnice od ustanovitve je Pahor izrazil zadovoljstvo, da ima Slovenija v tujini vse več prijateljev in nobenega sovražnika, ter da jo v državah, kjer je prisotna, cenijo vse strani. Izpostavil je, da je Slovenija edina država, ki obeležuje dan tako slovensko-ameriškega kot slovensko-ruskega prijateljstva. Dodal je še, da je med prioritetami končno tudi afriška celina, ki da je bila v preteklosti zaradi objektivnih razlogov postavljena v ozadje.

Ob zaključku se je vojakom zahvalil za njihovo osebno žrtvovanje ob odločitvi, da se v luči pandemičnih razmer med prazniki ne vrnejo v domovino, in to dejanje označil za zelo človeško. Prosil jih je, da v prihodnjem letu ravno tako predano opravljajo svoje delo in jim zaželel srečno vrnitev v domovino.

Na videokonferenci je sodeloval tudi obrambni minister Tonin, ki se je vojakom zahvalil za njihovo predano služenje domovini. Kot je dejal, se je v zadnjem času na obrambnem ministrstvu storilo veliko za dodatno izboljšanje statusa vojakov, ob čemer je izpostavil dopolnitev zakona o službi v slovenski vojski in uskladitev uredbe o plačnih razredih znotraj vojske. Začela se je tudi težko pričakovana modernizacija. “Vsi skupaj si želimo, da bo (modernizacija) potekala čim bolj transparentno, jasno in hitro,” je dejal, Pahorju pa se je zahvalil za podporo pri uresničevanju zastavljenih projektov.

borut pahor, slovenski vojaki borut pahor, slovenski vojaki
Daniel Novakovič/STA
borut pahor, slovenski vojaki borut pahor, slovenski vojaki
Daniel Novakovič/STA
borut pahor, slovenski vojaki borut pahor, slovenski vojaki
Daniel Novakovič/STA
borut pahor, slovenski vojaki borut pahor, slovenski vojaki
Daniel Novakovič/STA
borut pahor, slovenski vojaki borut pahor, slovenski vojaki
Daniel Novakovič/STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje