Pahor v ponedeljek na poslovilnem obisku pri Mattarelli

Slovenija 01. Dec 202214:23 0 komentarjev
Mattarella in Pahor
Urad predsednika RS

Predsednika republike Boruta Pahorja bo v ponedeljek na delovnem kosilu gostil italijanski kolega Sergio Mattarella. To bo njuno zadnje srečanje, preden bo Pahorja tik pred božičem v predsedniški palači nasledila Nataša Pirc Musar.

Borut Pahor se bo sicer v Italiji mudil že tudi pred ponedeljkom, saj bo v soboto obiskal slovensko manjšino v Trstu in pred tem v petek v Trentu prejel nagrado Alcide De Gasperi: graditelji Evrope, ki jo podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento za dosežke na področju izgradnje Evrope.

Pahor bo nagrado prejel za svoja prizadevanja za skupni evropski projekt, pri čemer ima, kot so zapisali v njegovem uradu, posebno mesto njegovo razumevanje pomena sprave med narodi in ljudmi. Spravi je tudi posvečal osrednjo pozornost skozi svojo politično pot.

Povezuje ju “malo več kot samo običajni državniški odnosi”

Eden od vrhuncev teh prizadevanj je bil julija 2020, ko sta Pahor in Sergio Mattarella sto let po fašističnem požigu Narodnega doma v Trstu skupaj prisostvovala podpisu dokumenta o prenosu lastništva te zgradbe v roke slovenske manjšine. Pred tem sta, držeč se za roke, položila venca k spominskima obeležjema bazoviškim junakom, žrtvam fašizma, ter na bazoviški fojbi žrtvam povojnega revolucionarnega nasilja.

Zaradi tega in spričo tesnih vezi, ki sta jih z Mattarello stkala v minulih letih, ima Pahorjev poslovilni obisk v Rimu posebno težo. Kot je nedavno dejal sam predsednik, ju z Mattarello povezuje “malo več kot samo običajni državniški odnosi”.

Lani jeseni je Pahor italijanskemu kolegu podelil najvišje slovensko državno odlikovanje, red za izredne zasluge. Nazadnje sta se sestala februarja letos v Rimu. Pred tem je bil Mattarella, ki je na Kvirinalu od leta 2015, januarja izvoljen za nov predsedniški mandat.

Kljub sicer odličnim odnosom med državama so se po septembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Italiji, na katerih je slavila skrajna desnica, pojavile bojazni, da se utegne to negativno odraziti na odnosu italijanskih oblasti do manjšine.

Pred koncem Pahorjevega mandata naj bi Slovenijo obiskal še Van der Bellen

Novembra se je Pahor ob robu podnebne konference COP27 v egiptovskem Šarm el Šejku sestal z novo italijansko premierko Giorgio Meloni, sicer vodjo skrajno desne stranke Bratje Italije. Kot je takrat razkril na Twitterju, sta se “zavzela za nadaljnje odlične odnose” med državama, na njegovo vprašanje glede slovenske manjšine v Italiji pa mu je Meloni odgovorila, da bo njena vlada “ohranila naklonjeno stališče”.

Pahor, ki bo predsedniško palačo zapustil po dveh petletnih mandatih, se je v začetku tedna mudil na svojem zadnjem uradnem obisku na Hrvaškem. 23. decembra bo predsedniške obveznosti prevzela novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar. Pred tem naj bi se v Sloveniji predvidoma na uradnem obisku mudil še avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, potem ko so njegov obisk novembra preložili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!