Patria: sodišče zavrnilo Janševo zahtevo po odškodnini

Slovenija 23. Jan 202315:56 > 17:26 24 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Okrožno sodišče v Kranju je zavrnilo prvaka SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo, ki je od nekdanje tožilke in sodnikov, ki so sodili v zadevi Patria, zahteval 900 tisoč evrov odškodnine. Na odločitev sodišča se lahko pritoži.

Na kranjskem okrožnem sodišču je decembra lani stekla obravnava odškodninske tožbe, s katero je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša od nekdanje tožilke in sodnikov, ki so sodili v zadevi Patria, zahteval 900 tisoč evrov odškodnine. Janša je toženim očital nezakonito delo v procesu Patria, ki je na koncu zastaral.

Nekdanji predsednik vlade je odškodninsko tožbo vložil zoper državo in zoper nekdanjo tožilko Branko Zobec Hrastar ter zoper sodnike Barbaro Klanjšek, Milana Štruklja, Vesno Žalik in Branka Maslešo.

Ob prihodu na sodišče decembra lani je Janša dejal, da so ti posamezniki z zlorabo instrumentov pravne države spremenili tok politične zgodovine v Sloveniji. Afera Patria je namreč izbruhnila ravno v času pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, na katerih je takrat vladajoča Janševa SDS izgubila proti SD, ki jo je tedaj vodil Borut Pahor.

Janša je decembra lani ob prihodu na sodišče tudi ocenil, da v zadevi Patria ni šlo za sojenje, temveč za politični obračun in politično eksekucijo. Po njegovem mnenju bi morali zato ti konkretni posamezniki nositi odgovornost, namesto da jo prelagajo na državo, da bo namesto njih plačala odškodnino.

Danes je Janša na družbenem omrežju Twitter objavil sodbo, iz katere izhaja, da je sodnica kranjskega okrožnega sodišča tožbo zavrnila. Ob tem je predsednik SDS na Twitterju zapisal: “Brez izvajanja enega samega dokaza je kranjska sodnica zavrnila odškodninsko tožbo zoper Maslešo in ostale akterje krivosodja v zadevi Patria, češ da naj škodo namesto njih poravnajo nič krivi davkoplačevalci. #600€”

Sodišče je razsodilo tudi, da je prvak največje opozicijske stranke dolžan toženim plačati njihove pravdne stroške. Janša je sodbo prejel danes, nanjo pa se lahko pritoži do 21. februarja.

Da je bila omenjena delna sodba že izdana, so za STA danes potrdili tudi na kranjskem okrožnem sodišču. Ker vročitev vsem strankam še ni izkazana, pa je še niso mogli razkriti.

Delno sodbo je sodnica spisala po obravnavi zadeve 22. decembra lani. Po vpogledu v listinske dokaze je ocenila, da je zadeva glede tožbe zoper pet toženih posameznikov zrela za odločitev. Zato se je odločila, da bo izdala delno pisno odločbo. Ob tem je zavrnila dokazne predloge po zaslišanju nekaterih prič, med drugim tudi ustavnih sodnikov.

Preberite še: Janša od nekdanje tožilke in sodnikov v zadevi Patria zahteva 900 tisoč evrov

V tožbi je sicer Janša od omenjenih posameznikov zahteval nekaj več kot 900 tisoč evrov odškodnine. “Ta številka je simbolična, škoda, ki je bila povzročena, se meri v milijardah,” je komentiral višino odškodninskega zahtevka.

Po pravnomočni obsodilni sodbi, zaradi katere je Janša junija 2014 odšel na prestajanje dveletne zaporne kazni, je ustavno sodišče aprila 2015 sodbo v aferi Patria razveljavilo, zadevo vrnilo na prvostopenjsko sodišče, prvaka SDS pa izpustilo iz zapora. Še preden bi sodniki o zadevi ponovno odločili, je ta septembra 2015 zastarala. Janša se je na sklep o zastaranju pritožil, vendar je ustavno sodišče njegovo pritožbo zavrglo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje