Pestre vremenske razmere: Slovenj Gradec -8, Črnomelj +12. Kmalu prihaja sneg

Slovenija 25. Dec 202114:01 > 14:21 0 komentarjev
Sneg
Žiga Živulović jr./BOBO

Prebivalci Slovenj Gradca in Črnomlja so se v božično jutro prebudili z dvajsetimi stopinjami Celzija temperaturne razlike. Kljub temu da je bila napoved prvotno drugačna, lahko tudi prebivalci nižin predvsem na vzhodu države še danes pričakujejo snežno pošiljko.

Prebivalci Slovenije so se v božično jutro prebudili z izjemno temperaturno razliko.

Medtem ko so v Slovenj Gradcu ob 8. uri namerili minus osem stopinj Celzija, so v Črnomlju namerili kar dvanajst stopinj Celzija, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Na Primorskem so izmerili okrog šest stopinj Celzija, na Gorenjskem pa med minus ena in minus pet stopinj Celzija. V osrednji Sloveniji so izmerili približno tri stopinje Celzija.

Do temperaturne razlike je prišlo, saj je jug in vzhod Slovenije v preteklih dneh dodobra prepihal topel jugozahodni veter, ki pa v doline na severu države še ni segel. Tako v njih še lahko vztraja mrzel zrak.

Razlika v temperaturi je bila občutna tudi sredi dneva. Ob 13. uri so na Kredarici denimo izmerili minus štiri stopinje Celzija, temperatura v Črnomlju pa se je povzpela na kar petnajst stopinj Celzija. Štiri stopinje manj so bile v Celju, medtem ko so deset stopinj Celzija izmerili v Cerkljah in Novem mestu.

Meja sneženja se bo znižala

Meteorologi napovedujejo, da bo božični dan še naprej večinoma oblačen, predvsem v južni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Ponoči bodo padavine zajele večji del Slovenije, le na severu bo ostalo povečini suho.

Meja sneženja, ki je bila sicer napovedana na okrog 1700 metrih nadmorske višine, se bo ponekod v vzhodni polovici Slovenije spustila do nižin, kjer snega danes še ni. Višina snežne odeje na božično jutro je razvidna z zemljevida Arso.

Višina snežne odeje
ARSO

Padavine bodo v nedeljo ponehale

V nedeljo bo oblačno, padavine bodo dopoldne povsod ponehale, najpozneje na jugovzhodu.

Bodo pa nato v noči na ponedeljek padavine od juga znova zajele večji del države. Po nižinah v notranjosti bo snežilo.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!