Po Matozovem odstopu Golobova vlada zamenjala vse neizvršne direktorje DUTB

Gospodarstvo 03. Jun 202210:02 > 15:48 2 komentarja
DUTB
Borut Živulović/BOBO

Vlada Roberta Goloba je na prvi seji zamenjala tudi neizvršne direktorje DUTB. Predsednik upravnega odbora Franci Matoz je po imenovanju nove vlade odstopil sam, preostale tri je razrešila nova vlada. Na njihova mesta je imenovala Žigo Debeljaka, Roka Marolta, Miho Resmana in Diano Milivojević.

Vlada je na svoji prvi seji kadrovala tudi na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ministrstvo za finance je za N1 potrdilo, da se je vlada seznanila z odstopom enega neizvršnega direktorja, tri pa je odpoklicala. “Vlada se je za spremembe odločila v želji po gospodarnem vodenju DUTB, nova ekipa pa ima po oceni vlade tudi izkušnje in znanja, potrebna za dokončanje poslanstva DUTB,” je pojasnilo ministrstvo.

Minister za finance Klemen Boštjančič je na Televiziji Slovenija povedal, da je tri predlagal sam, enega pa minister za gospodarstvo Matjaž Han. Takšen način predlaganja kandidatov določa zakon o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank. “Težko verjamem, da je kdorkoli od njih politični kandidat,” je dodal Boštjančič.

Predsednik upravnega odbora Franci Matoz je iz svojega mesta odstopil takoj po imenovanju nove vlade. Matoza je vlada Janeza Janše za neizvršnega direktorja DUTB imenovala konec julija lani, nato so ga neizvršni direktorji izvozili za predsednika upravnega odbora. Vlada je takrat po odpoklicu Franca Doverja in Marka Tišme za neizvršnega direktorja imenovala še Gregorja Planteua, dve mesti pa sta zasedala Aleksander Lozej (od junija 2019) in Alenka Urnaut Ropoša (od junija 2020). Na Matozovo imenovanje so letele številne pripombe, saj je dolgoletni odvetnik Janše in stranke SDS. Na pripombo, da je v zadnjem letu in pol veliko kadrov, ki so bili imenovani na položaje v državnih družbah, prišlo neposredno iz kroga stranke SDS, je decembra lani za Delo odvrnil, da lastnik pač izbere kader z ene ali druge politične strani ali pa nekoga neopredeljenega.

Več o kadrovskih menjavah, ki jih je vlada izvedla na prvi seji, v prispevku Urbanija, Olaj, Stušek so preteklost. Koga vse je vlada imenovala na prvi seji?

Kdo so novi neizvršni direktorji

Preostale neizvršne direktorje je vlada Roberta Goloba odpoklicala. Na njihova mesta so bili imenovani Žiga Debeljak, Rok Marolt, Miha Resman in Diana Milivojević. Od novoimenovanih neizvršnih direktorjev je bil Debeljak v preteklosti med drugim predsednik uprave Mercatorja in član uprave Gorenja. Po pisanju časnika Delo je bil v imenu Gibanja Svoboda tudi eden najpomembnejših pogajalcev o koalicijski pogodbi.

Resman je bil član uprave družbe Sava in član uprave Gorenjske banke. Milivojević, ki jo je predlagal Han, je bila v družbi Hoteli Bernardin zadolžena za upravljanje s kadri. Marolt je medtem direktor Javne agencije za civilno letalstvo RS.

Tričlansko izvršno vodstvo DUTB v polni sestavi deluje od februarja. Neizvršni direktorji so januarja za izvršno direktorico imenovali Kristino Šteblaj, ki je bila prej državna sekretarka na ministrstvu za finance, ta pa se je pridružila izvršnima direktorjema Mateju Pircu in Andreju Lazarju.

Informacije smo preveriti tudi na DUTB, kjer so nam odgovorili, da v zvezi z navedenim še niso prejeli uradnih informacij.

Življenjska doba DUTB naj bi se konec leta iztekla

Življenjska doba DUTB naj bi se iztekla konec letošnjega leta. Leta 2015 novelirani zakon o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank namreč določa, da DUTB 31. decembra 2022 preneha obstajati, lahko pa ne glede na to določilo vlada predlaga državnemu zboru ukinitev DUTB tudi prej, če DUTB proda več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti. Ta pogoj je sicer že izpolnjen.

Zakon glede pravnega nasledstva DUTB določa, da njeno premoženje ter pravice in obveznosti preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oz. njenega pravnega naslednika Slovenski državni holding (SDH), pri čemer pravno nasledstvo DUTB podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju državnemu zboru. Vlada je poročilo glede pravnega nasledstva DUTB za državni zbor sprejela konec aprila. Uredbo pa bo lahko dokončno sprejela ločeno po seznanitvi državnega zbora s poročilom.

Stranka Levica je konec februarja, takrat še v opoziciji, danes pa je koalicijska partnerica, predlagala moratorij na prodajo vseh turističnih in stanovanjskih zmogljivosti v lasti DUTB in njihov prenos na SDH, pa tudi predčasno likvidacijo DUTB in prenos njenega premoženja na SDH in stanovanjski sklad. Po takratnem predlogu stranke Luka Mesca bi DUTB po prenosu vsega premoženja ukinili z junijem letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje