Franci Matoz odstopil s čela DUTB

Slovenija 01. Jun 202218:51 > 20:47 4 komentarji
Franci Matoz
Žiga Živulović Jr./BOBO

Franci Matoz je odstopil s funkcije neizvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora DUTB.

Franci Matoz, dosedanji neizvršni direktor in predsednik upravnega odbora, je danes podal odstopno izjavo z njegove funkcije v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), so sporočili iz družbe.

Kot so sporočili z DUTB, je Matoz ob odstopu dejal: “Vodenje DUTB mi je bilo v izziv in zadovoljstvo. Verjamem, da smo v zadnjem letu naredili veliko dobrega za državo Slovenijo. Svojemu nasledniku želim kakovostno delo in uspešen zaključek življenjske dobe družbe.”

Zakon glede pravnega nasledstva DUTB določa, da njeno premoženje ter pravice in obveznosti preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oziroma njenega pravnega naslednika SDH, pri čemer pravno nasledstvo DUTB podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju DZ. Vlada je poročilo glede pravnega nasledstva DUTB za DZ sprejela konec aprila. Uredbo pa bo lahko dokončno sprejela ločeno po seznanitvi DZ s poročilom.

Matoza je vlada Janeza Janše za neizvršnega direktorja DUTB imenovala konec julija lani, nato so ga neizvršni direktorji izvozili za predsednika upravnega odbora. Vlada je takrat po odpoklicu Franca Doverja in Marka Tišme za neizvršnega direktorja imenovala še Gregorja Planteua, medtem ko še dve ti mesti zasedata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša.

Na Matozovo imenovanje so letele številne pripombe, saj je dolgoletni odvetnik Janše in stranke SDS. Na pripombo, da je v zadnjem letu in pol veliko kadrov, ki so bili imenovani na položaje v državnih družbah, prišlo neposredno iz kroga stranke SDS, je decembra lani za Delo odvrnil, da lastnik pač izbere kader z ene ali druge politične strani ali pa nekoga neopredeljenega. “Pomembno je, da je strokoven in kompetenten,” je dodal.

Tričlansko izvršno vodstvo DUTB v polni sestavi deluje od februarja. Neizvršni direktorji so januarja za izvršno direktorico imenovali Kristino Šteblaj, ki je bila prej državna sekretarka na ministrstvu za finance, ta pa se je pridružila izvršnima direktorjema Mateju Pircu in Andreju Lazarju.

Matoz je med drugim namestnik predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic in predsednik nadzornega sveta Luke Koper.

Z mesta generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) je danes odstopil tudi Ivan Simič, ki je ministru za finance poslal odstopno izjavo. S tem je uresničil nedavno napoved, da bo odstopil takoj po imenovanju nove vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje