Ne ministrica za pravosodje ne stavka sodnikov nimata podpore javnosti

Slovenija 28. Jan 202409:23 5 komentarjev
Dominika Švarc Pipan
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Zahteve po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan je v raziskavi Mediane za POP TV kot upravičene ocenilo 51,1 odstotka vprašanih, kot neupravičene pa 21 odstotkov. Stavko sodnikov podpira 13 odstotkov vprašanih, 77,5 odstotka pa ne.

Na vprašanje, ali so zahteve po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan upravičene, je 25,7 odstotka vprašanih odgovorilo z “ne vem”, 2,2 odstotka pa nista želela odgovoriti.

Ministrstvo za pravosodje z ministrico na čelu se je v zadnjih dneh pod drobnogledom javnosti med drugim znašlo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

V SDS so zaradi nakupa napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipan, ki naj bi jo vložili v prihodnjem tednu. Med drugim ji očitajo “nedvomno objektivno odgovornost” za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti.

Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Sodelujoče v raziskavi so pri Mediani spraševali tudi o podpori sodniški stavki. Da ne ve, ali jo podpira ali ne, je odgovorilo 8,3 odstotka vprašanih, 1,1 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti.

Sodniki so namreč ta mesec izvedli dvotedenski opozorilni protest. Zanj so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke.

Prihodnji teden bodo stavkali tudi državni tožilci.

Javnomnenjsko raziskavo je Inštitut Mediana za POP TV opravil na vzorcu 716 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje