Po Sloveniji pohod z rdečimi baloni, ki simbolizirajo ljubezen in upanje

Slovenija 25. Mar 202308:05
Rdeči baloni
Žiga Živulović jr./BOBO

V več krajih po Sloveniji bo danes potekal pohod z rdečimi baloni, ki simbolizirajo ljubezen in upanje. Organizatorji ga pripravljajo ob mednarodnem dnevu redkih bolezni, ki ga obeležujemo 29. februarja. Pohod se letos odvija marca in je posvečen posebnim mamicam, ki z ljubeznijo obdarjajo svoje otroke, so sporočili organizatorji dogodka Zavod 13.

Vseslovenski pohod z rdečimi baloni bo danes ob 11. uri potekal v Mariboru, Ljubljani, Novem mestu, Celju, Ravnah na Koroškem, Murski soboti, Trbovljah in Velenju.

Častna pokroviteljica dogodka je predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Pobuda Zavoda 13 pa je letos osredotočena tudi na čezmejno povezovanje. Župan občine Nova Gorica Samo Turel je prejšnji petek simbolično predal rdeč balon županu italijanske občine Gorica Rodolfu Ziberna, v petek pa je pohod potekal tudi v Radgoni na mostu čez Muro in povezal slovensko in avstrijsko Radgono.

Prvič po epidemiji

Pohod, ki se je pred epidemijo covida-19 že šest let odvijal letno, se letos po epidemiji odvija prvič. Vrača se k svojemu osnovnemu poslanstvu in sicer približati posebne otroke ljudem na ulici. Na tak način želijo organizatorji podpreti vse starše otrok z redkimi boleznimi in pa ozaveščati o posebnih otrocih in življenjih takih družin.

Redke bolezni so večinoma genetskega izvora in prizadenejo do pet ljudi na 10.000 prebivalcev. Vplivajo na fizične, duševne in senzorične sposobnosti ter povzročajo invalidnost, kar 75 odstotkov bolnikov z redkimi boleznimi pa predstavljajo otroci. Skoraj tretjina otrok s temi boleznimi ne dočaka petega leta starosti. Bolezen zato močno vpliva na kakovost življenja otrok in njihovih bližnjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.