Policija bo zaslišala Marjana Šarca

Slovenija 18. Mar 202215:23 > 20:14 4 komentarji
Marjan Šarec in Damir Črnčec
Žiga Živulović/BOBO

Nekdanji predsednik vlade in predsednik LMŠ Marjan Šarec je zaradi zaposlitve njegove znanke Nataše H. na Sovi v času njegovega premierskega mandata dobil vabilo na zaslišanje na policiji. Zaslišanje bo sredi aprila. Kot je povedal za N1, se bo zaslišanja udeležil, ker "heroji ne bežijo, heroji se udeležijo".

Marjana Šarca bo po informacijah N1 zaslišala policija. Predsednika LMŠ in nekdanjega predsednika vlade bodo zaslišali zaradi zaposlitve njegove znanke Nataše H. na Sovi v času Šarčevega vodenja vlade.

Šarca je ovadila parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Poleg njega je Knovs zaradi te zaposlitve ovadil tudi Damirja Črnčeca, ki je bil v času Šarčeve vlade državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, in tedanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Šarec je za N1 potrdil, da je vabilo na zaslišanje, ki bo sredi aprila, dobil in da se ga bo udeležil: “Nisem Janša, da na zaslišanje ne bi šel. Heroji ne bežijo, heroji se udeležijo.” Ocenil je tudi, da je zaslišanje na policiji “v funkciji bližajočih se volitev. Glede na to, kako je policija politizirana, je jasno, kam zadeva gre.” Spomnil je, da se je, ko je bil še premier, odzval tudi na vabilo Knovsa na zaslišanje, kjer je povedal, da pri zaposlitvi znanke Nataše H. na Sovi ni posredoval.

Na vprašanje, ali je seznanjen, če sta bila na zaslišanje že vabljena oziroma ali sta se ga udeležila Črnčec in Kozmelj, je Šarec odgovoril, da za Kozmelja ne ve, Črnčec pa še ni bil zaslišan.

Damir Črnčec
N1

Afera “lepa Nataša” je izbruhnila jeseni leta 2019. Očitek je bil, da naj bi Marjan Šarec in Damir Črnčec na Sovi, ki jo je takrat vodil Kozmelj, priskrbela zaposlitev Šarčevi znanki Nataši H. Zaradi te afere so se močno zaostrili tudi odnosi med Sovo in Knovsom, ki ga je tedaj vodil Matej Tonin (NSi).

Poleg Knovsa je to zaposlitev vzel pod drobnogled tudi inšpektorat za javno upravo. Glavnega očitka – da je Sova za Natašo H. ustvarila novo delovno mesto in da ni izpolnjevala pogojev za zaposlitev – inšpektorat ni potrdil. So pa ugotovili nekatere druge pomanjkljivosti. Denimo, da je Sova za štiri zaposlene, ki jih je takrat preveril inšpektorat, določena potrdila (o nekaznovanosti, državljanstvu, izobrazbi …) pridobila po tem, ko so bili že izbrani.

Po odstopu Marjana Šarca z mesta premierja in menjavi oblasti je nova sestava Knovsa zaposlitev Šarčeve znanke na Sovi ponovno vzela pod drobnogled. Kot pravi sedanji predsednik Knovsa Matjaž Nemec (SD), je komisija to zadevo ponovno odprla na pobudo poslancev SDS, koalicijski člani komisije s podporo SNS pa so maja lani izglasovali, da bo Knovs Šarca, Črnčeca in Kozmelja ovadil policiji. Tedaj je poslanka SDS Anja Bah Žibert dejala, da Knovs “na podlagi doslej opravljenih razgovorov ugotavlja, da obstajajo razlogi za naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic”.

Nemec je tako kot prvak LMŠ prepričan, da ima Šarčevo zaslišanje na policiji politično ozadje in da Knovs ovadbe ne bi podal, če bi imela v komisiji, kot je to običajno, večino opozicija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje