Policija: Na protestih smo ravnali korektno in sorazmerno

Slovenija 24. Maj 202115:30 > 15:31 0 komentarjev
Protest palestinske skupnosti in petkovih protestnikov
Borut Živulovič/BOBO

Policija se je odzvala na plaz očitkov o neupravičeni uporabi sile in celo spodbujanju nasilja na petkovih protestih v Ljubljani. Po njihovi oceni je bila uporaba prisilnih sredstev sorazmerna, delovanje policistov pa "korektno in strokovno".

Potem ko se je na ravnanje policije na petkovih protestih v Ljubljani vsul plaz očitkov o neupravičeni uporabi sile in celo spodbujanju nasilja, so se zdaj odzvali tudi na policiji in vse očitke zavrnili.

Na policiji poudarjajo, da je bil petkov shod neprijavljen in da so že pred začetkom zaznali protestnike, ki so s seboj prinesli palice in pirotehniko. V postopek z enim od omenjenih kršiteljev se je po besedah policije vmešalo več protestnikov, zaradi česar so policisti “sorazmerno” uporabili telesno silo. Dve osebi so privedli in ju po končanem postopku na policijski postaji izpustili. Kot smo poročali, sta bila aretirana pesnik Dejan Koban ter reper in aktivist Miha Blažič N’toko. Koban se je na dogodek odzval na Facebooku z zapisom o “nezaslišanem terorju policijskih enot” in s fotografijo poškodb, ki jih je utrpel med aretacijo.

“Odrivanje in vklepanje sorazmerno”

Policisti so izpostavili tudi na incident, ko so zaradi kršitve javnega reda poskušali ugotoviti identiteto protestnika, a se je v postopek vmešalo več prisotnih. Policisti so “za vzpostavitev javnega reda in zagotovitve lastne varnosti” začeli odrivati protestnike, uporabili pa so tudi sredstva za vezanje in vklepanje. Po njihovi oceni je bilo oboje “sorazmerno”. Policija je za čas zbiranja obvestil pridržala dve osebi. V enem primeru je storilec z zamahom roke, v drugem primeru pa s silo telesa poskusil preprečiti uradno dejanje.

Pri tem je bil lažje poškodovan protestnik, ki je moral pomoč poiskati v UKC Ljubljana. Na policiji pravijo, da so z zbiranjem obvestil in pregledom posnetkov ugotovili, da je poškodovani poskusil preprečiti izvedbo postopka policistu, ki je v obrambi uporabil telesno silo, protestnik pa je pri tem padel in se poškodoval. Zaradi suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja zato nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin dogodka.

Zanikajo rasno profiliranje

“Ukrepi policije niso bili prekomerni,” so prepričani na policiji, saj da so v vseh primerih policisti uporabili najmilejše prisilno sredstvo, ki je zadostovalo. Po njihovem mnenju so policisti na protestu delovali “korektno in strokovno in nikakor niso delovali glede na rasno, versko ali drugo pripadnost”. Po protestu je bilo namreč slišati očitke, da je bilo njihovo delovanje očitno usmerjeno v pripadnike palestinske skupnosti, ki so v središču Ljubljane izražali nestrinjanje z izobešanjem izraelske zastave na pročelju vladne palače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!