Policijski sindikat o zadržanju US: Upamo, da bo končna odločitev enaka

Slovenija 30. Sep 202116:50 > 17:52 0 komentarjev
Rok Cvetko
Borut Živulović/BOBO

"Pozdravljamo odločitev ustavnega sodišča. V prvi vrsti, da so obravnavali našo pobudo in na ta način preprečilo poseganje vlade v človekove pravice in svoboščine," so se na odločitev ustavnega sodišča glede zadržanja določbe PC v javni upravi odzvali v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS).

“Odločitev US je potrdila, da bi bil člen 10. v nasprotju z ustavo. Ta odločitev nastavlja ogledalo predvsem vladi, saj smo priča velikemu nazadovanju na področju temeljnih pravic in demokratičnih standardov,” je v odzivu dejal Rok Cvetko, predsednik PSS.

“Pričakujemo, da se po tej odločitvi ustavnega sodišča, vlada vnaprej bolj premišljeno, predvsem pa v duhu socialnega partnerstva odločala o pravicah vseh v Republiki Sloveniji,” je povedal Cvetko in poudaril, da upa, da bo tudi končna odločitev US enaka kot današnja.

“Politična oblast bi morala biti prva v državi, ki bi morala spoštovati ustavo,” je dodal.

Od delodajalcev pričakujejo spoštovanje odločitve

Od jutri naprej, tako Cvetko, tako od delodajalcev pričakujejo, da bodo spoštovali odločitev ustavnega sodišča in ljudi ne bodo silili v obvezno cepljenje oziroma jih ob neizpolnjevanju pogoja cepljenja ali prebolelosti ne bodo napotovali domov.

Ustavno sodišče zadržalo odlok

Ustavno sodišče je namreč odločilo, da zadrži odlok, ki ga je v presojo vložil Policijski sindikat Slovenije (PSS) glede 10. a člena odloka o načinu preverjanja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT).

Vlada je želela s 1. oktobrom za vse zaposlene v državni upravi, ki bi želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, uveljaviti izpolnjevanje pogoja PC, torej da so prebolevniki ali pa cepljeni. Ne bi se več priznavalo pogoja T, torej testiranje.

Pogoj so želeli uveljaviti za nekatere dele državne uprave, kot so ministrstva, organi v sestavi inšpekcije, policija in pa upravne enote.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!