Policisti vse bližje težko pričakovani kolektivni pogodbi, ki bo uredila plače

Slovenija 23. Maj 202421:25 0 komentarjev
Boštjan Poklukar
Foto: Borut Živulović/BOBO

Danes je vlada sprejela izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi za policiste. Z dopolnitvami želijo med drugimi urediti plače pa tudi izboljšati sistem zaposlovanja, premeščanja, napredovanja in izobraževanja.

Za pogajanja je pooblastila vladno pogajalsko skupino, ki jo vodi notranji minister Boštjan Poklukar, končni rezultat pogajanj pa mora biti sklenitev dopolnila h kolektivni pogodbi, so sporočili iz urada za komuniciranje (Ukom).

Po navedbah Ukoma vladna pogajalska skupina v pogajanjih med drugim upošteva peto točko sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, določbe veljavne kolektivne pogodbe za policiste, ki se nanašajo na karierni sistem v policiji, in določbe vseh sporazumov ali dogovorov, ki jih je vlada sklenila z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja oziroma jih bo sklenila v času pogajanj in se nanašajo na sistem javnih uslužbencev ter sistem plač v javnem sektorju.

Vlada je sklenila, da dogovorjene rešitve ne smejo pomeniti odstopanja od enotnega sistema javnih plač. Morebitne zahteve sindikatov, ki se nanašajo na sistem plač javnih uslužbencev, se tako obravnava v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah ter o drugih pravicah iz delovnega razmerja javnih uslužbencev. Glede predlogov, ki bi pomenile neposredne finančne posledice, pa mora pogajalska skupina pridobiti soglasje vlade.

Končni rezultat pogajanj mora biti sklenitev dopolnila h kolektivni pogodbi za policiste, dodajajo na Ukomu. “Dogovorjene rešitve pa naj omogočajo pregleden in učinkovit sistem zaposlovanja, premeščanja, horizontalnega in vertikalnega napredovanja, izobraževanja, usposabljanja in izpopolnjevanja, ocenjevanja ter ugotavljanja sposobnosti oziroma nesposobnosti policistov. Poleg tega morajo omogočati vzpostavitev in uporabo kompetenčnega modela v policiji,” so sporočili po seji vlade.

Pogajalsko skupino v pogajanjih o kolektivni pogodbi policistov je vlada imenovala sredi maja. Vodi jo notranji minister Poklukar, v njej so še državna sekretarka na ministrstvu Tina Heferle in predstavnica ministrstva za finance Irena Momić.

Policija
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada se je v dogovoru o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 zavezala, da bo realizirala zaveze iz sporazumov oz. dogovorov, sklenjenih v mandatih preteklih vlad. Kot rok za zaključek pogajanj so tedaj postavili 31. marec 2019, torej v času vlade Marjana Šarca, ko je notranje ministrstvo prvič vodil Poklukar.

Policijska sindikata sta tedaj vladi in pristojnemu ministrstvu posredovala okvirni predlog za pogajanja, pri čemer so želeli v kolektivni pogodbi definicijo in opredelitev kariernega sistema, načrtovanje kariere, na podlagi katere se opredelijo cilji in načrti za dosego načrtovane kariere posameznikov, opredelitev pravic in dolžnosti, povezanih z izobraževanjem, izpopolnjevanjem in usposabljanjem, pravice do letnega ocenjevanja, določbe, povezane z napredovanjem na podlagi splošnih predpisov, ter izjeme, povezane z napredovanjem, določbo o varovanju kariere policistov, ki so v policiji zaposleni najmanj 10 let, ter zapis postopkov ugotavljanja sposobnosti in nesposobnosti policistov.

Pogajanja o predlogih sindikatov so potekala že v obdobju od marca 2019 do januarja 2020, vendar pogajalski strani nista nikoli poenotili stališč do te mere, da bi lahko prišlo do sklenitve dopolnila h kolektivni pogodbi za policiste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!