Ponoči poglejte v nebo, prihaja vrhunec meteorskega roja

Slovenija 12. Avg 202110:17 > 10:32 0 komentarjev
perzeid, meteor
REUTERS/Dado Ruvić

V noči na petek bo vrhunec meteorskega roja Perzeidov z največjim številom vidnih meteorjev. Utrinki bodo najbolj vidni na območjih brez umetne razsvetljave, in sicer med 21. uro in polnočjo, ko jih še ne bo zasenčila Luna, je za STA povedal Andrej Guštin iz zavoda Cosmolab.

Kot je pojasnil Guštin, utrinki ali meteorji nastanejo iz zelo drobnih prašnih delcev in zasvetijo približno 90 kilometrov nad površjem. Po njegovih navedbah so zelo hitri, v ozračje priletijo s hitrostjo približno 60 kilometrov na sekundo, zrak zasveti in vidimo svet utrinkov.

Ti prašnati delci oziroma kamenčki so večinoma manjši od milimetra, za sabo pa jih je pred leti v svoji orbiti pustil komet Swift-Tuttle, ki še vedno potuje okoli Sonca.

Zemlja vsako leto prečka tirnico tega kometa

Ta meteorski roj je aktiven od 17. julija do 24. avgusta. Zemlja namreč vsako leto približno ob enakem času – okoli 12. avgusta – prečka tirnico tega kometa, kjer so ostali prašnati delci. Tovrstnih meteorskih rojev, ki so jih za sabo pustili kometi, je po Guštinov besedah več deset. A je komet Swift-Turttle ravno zaradi opazovanja utrinkov poleti najbolj poznan.

perzeid, meteor
REUTERS/Dado Ruvić

Za številne utrinke se zdi, da prihajajo zgolj z ene smeri neba. Gre za t. i. meteorski roj Perzeidov, ki izhajajo iz ozvezdja Perzej. Zato jih je po Guštinovih besedah najbolje opazovati leže na zemlji.

Opazili bomo lahko tudi Jupiter in Saturn

“Kot kaže, bo noč jasna. V tem večernem času pa lahko opazujemo tudi dva svetla planeta, Jupiter in Saturn, saj bosta nad južnim obzorjem svetila kot zelo svetli zvezdi,” je dejal Guštin in dodal, da ju bo mogoče videti že z manjšim daljnogledom. Zelo dobre fotografije utrinkov je po njegovem mnenju mogoče narediti tudi s sodobnimi mobilnimi telefoni.

Perzeide, znane tudi kot solze sv. Lovrenca, je odkril Belgijec Adolphe Quetelet. Leta 1835 je objavil, da meteorji, ki so pogosti avgusta, prihajajo iz ozvezdja Perzej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!