Poslanci pod drobnogled vzeli razmere v policiji: “Stanje še ni bilo slabše”

N1 video 17. Sep 202113:32 > 27. Sep 2021 16:27 3 komentarji

Preiskovalna komisija, ki ugotavlja domnevni vpliv politike na policijo, bo zaslišala 30 prič. Gre tako za politike, kot sta premier Janez Janša in notranji minister Aleš Hojs, kot zaposlene na vodilnih mestih v policiji in njihove predhodnike. Predsednik komisije Rudi Medved poudarja, da stanje v policiji še nikoli ni bilo slabše kot zdaj. Kot pravi, naj bi obstajal seznam več sto zaposlenih na policiji, ki jih je "treba razrešiti ali premestiti".

Oktobra bo preiskovalna komisija, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo policije, začela zaslišanja. Med vabljenimi so trenutni in nekdanji direktorji policije, Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), operativci in politiki.

“Odkar je začela delati preiskovalna komisija, se mnogi zaposleni obračajo na nas. Skupni imenovalec tega, kar nam povedo, je, da stanje v policiji še nikoli ni bilo slabše, kot je zdaj. To nas mora zelo skrbeti,” je dejal predsednik komisije Rudi Medved (LMŠ).

O stanju želijo poslanci zaslišati 30 prič. Med drugim bodo na sejo povabili trenutnega generalnega direktorja policije Antona Olaja, nekdanje generalne direktorje policije Antona Travnerja in Tatjano Bobnar, v. d. generalne direktorice NPU Petro Grah Lazar, nekdanjega generalnega direktorja NPU Darka Muženiča. Pa tudi predsednika vlade Janeza Janšo, notranjega ministra Aleša Hojsa, državnega sekretarja Franca Kanglerja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Pri vabljenju nekaterih prič pa se je zapletlo: mnogi, ki so se obrnili na poslance, si ne upajo spregovoriti javno, je dejal. “Skupni imenovalec tega, kar nam povedo, je, da v policiji vladajo nezaupanje, sumničenje in strah,” je še povedal.

Se politika v delo policije nedopustno vmešava?

Opozicijski poslanci s sklicem parlamentarne preiskovalne komisije opozarjajo na nekatere kadrovske menjave, ugotavljali bodo, ali je šlo za nedopustno vmešavanje politike. Po besedah Medveda teče že drugi krog kadrovskih menjav in premeščanj, s katerimi naj bi si želela politika podrediti policijo.

“Lojalnost pred stroko!” je poslanec opisal menjave. Opozoril je, da so številni zaposleni, ki so bili premeščeni, strokovnjaki. “Tacen je postal nekakšno odlagališče teh kadrov. Tam so končali vsi iz vodstvenih struktur, ki so po prepričanju vladajoče politike in samega vrha policije neprimerni. Popolnoma vseeno je, ali izkazujejo visoko stopnjo strokovnosti. Mnogo jih je v Tacnu končalo z obskurnimi nalogami, v resnici pa nimajo dela,” je opisal. Po njegovih navedbah se kadre pošilja tudi na nekatere druge inštitucije: “Očitno je v Tacnu zmanjkalo prostora.”

Poslanec je še navedel, da naj bi obstajal seznam več sto zaposlenih na policiji, ki jih je “treba razrešiti ali premestiti”.

Poleg tega pa bodo poslanci se ugotavljali, ali je prišlo do nedopustnega vmešavanja nosilcev javnih funkcij v delo policije pri vodenju predkazenskih postopkov. “Stanje v policiji je zaskrbljujoče, če ne rečem alarmantno. Politika že dolgo ne pušča v policiji zgolj prstnih odtisov, ampak izredno globoke sledi,” je še ocenil Medved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje