Obetajo se spremembe pri avtonomnosti NPU

Slovenija 20. Okt 202121:50 > 22:19 3 komentarji
Našitek simbol policija uniforma
Žiga Živulovič jr./BOBO

V državnem zboru so danes potrdili predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki med drugim prinaša spremembe glede organizacije in delovanja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Po noveli bo Nacionalni preiskovalni urad (PUU) notranjeorganizacijska enota Uprave kriminalistične policije, enota in direktor urada pa bosta podrejena direktorju Uprave kriminalistične policije.

Kot je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs v torek, je v noveli jasno zapisano, da je NPU popolnoma avtonomen pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj. Je pa odpravljena “samopostrežba” glede izbire, katere primere bo NPU preiskoval. Z novelo se tako določa način in postopke priprave kataloga tistih kaznivih dejanj, ki jih NPU mora preiskovati, pred tem pa ga morata potrdili direktor kriminalistične policije in generalni direktor policije.

Policisti po noveli v času delovnega razmerja ne smejo biti člani politične stranke in ne smejo opravljati funkcije nepoklicnega župana, podžupana ali občinskega svetnika.

DZ je predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji potrdil s 46 glasovi za in 40 proti.

Omejitev možnosti stavke policistov

Med novostmi je tudi to, da se v primeru vnovične zaposlitve nekdanjega policista v policiji daje možnost imenovanja v isto stopnjo naziva in uvrstitev v isti plačni razred, v katerega je sodil pred prenehanjem delovnega razmerja v policiji. Z zakonom se ureja tudi omejitev stavke policistov ob naravnih in drugih nesrečah, v krizi, vojnem ali izrednem stanju.

Ureja pa tudi varnostno preverjanje ponudnikov, strank in oseb za opravljanje dela za policijo ter natančneje določa organizacijo pomožne policije.

V delu opozicije so v obrazložitvi glasu nasprotovali predlaganim rešitvam v noveli, saj da bo lahko po spremembi zakona minister za notranje zadeve usmerjal policijske preiskave. Po njihovem mnenju bo novela povzročila dokončno politično podreditev NPU, da ta ne bo več avtonomen pri preiskovanju kaznivih dejanj, ter dokončen politični prevzem policije in čistko v njej.

Na sprejetje novele zakona se je že odzval notranji minister Hojs, ki je na svojem družbenem omrežju Twitter zapisal “Hvala sodelavcem za delo in trud, ki ste ga v pripravo sprememb zakona vložili in tistim poslancem, ki ste zakon podprli.” Posebej se je zahvalil državnemu sekretarju na ministrstvu za notranje zadeve Francu Kanglerju ter obema policijskima sindikatoma, Sindikatu policistov Slovenije (SPS) in Policijskemu sindikatu Slovenije (PSS), ki so, tako Hojs, pretežno opravili socialni dialog.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje