Poslanski dvoboj: “Zakon je napisan zelo slabo.” “Berete ga zelo površno”

N1 video 20. Sep 202320:32 8 komentarjev
Soočenje Hot - Čadonič Špelič
Jan Gregorc/N1

Ob robu redne seje državnega zbora, na kateri so poslanke in poslanci sprejeli novelo zakona o zaščiti živali, smo soočili predlagateljico novele Meiro Hot iz SD in predsednico odbora za kmetijstvo Vido Čadonič Špelič iz NSi.

Zakon med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Ureja tudi status terapevtskih psov in oblikovanje posebne enote uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev in izvajala ukrepe na ozemlju celotne države.

Kot je v oddaji N1 STUDIO povedala prvopodpisana pod novelo, poslanka SD Meira Hot, želijo s tem zakonom “v praksi preprečiti, torej preventivno, že preden pride do primerov mučenja, slaba ravnanja z živalmi.”

Predsednica odbora za kmetijstvo, opozicijska poslanka iz NSi Vida Čadonič Špelič pa je ugovarjala, da gre za “zelo slabo nomotehnično, procesno in pravno napisan zakon.” Kaj v njem jo najbolj moti?

Največ očitkov, tako veterinarske stroke kot tudi predstavnikov kmetov, je sicer letelo na novi institut kvalificiranih prijaviteljev. Ti bodo lahko zbirali dokaze o neprimernem ravnanju z živalmi, veterinarji pa menijo, da gre za degradacijo njihovega poklica. Kmetje pa so šli še dlje, koaliciji očitajo, da uvaja ovaduštvo.

Meira Hot je o tem dejala, da je v zvezi z zakonom veliko manipulacij in da “se ga bere zelo površno. Pojasnila je, da v Italiji že obstaja institut varuhov živali, “tako da to ni noben unikum”.

Poslanka Čadonič Špelič pa ji je odvrnila, da imajo društva za zaščito živali vsa ta pooblastila že v trenutno veljavnem zakonu. Najbolj sporno se ji zdi, da “bodo lahko ta društva nadzirala delo uradnega veterinarja.” Kako ji je odgovorila predlagateljica zakona?

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje