Požar na celjski deponiji odpadkov: aktiviran je bil tudi ekološki laboratorij

Črna kronika 27. Maj 202316:54 > 17:41 0 komentarjev
požar celje, sortirnica simbio
PGD Teharje

Več kot 100 gasilcev se je v petek popolne borilo z ognjenimi zublji, ki so zajeli smeti v Regionalnem centru za ravnanje z odpadki v Celju. "Intervencija je bila fizično zelo naporna, gašenje pa dolgotrajno," je za N1 povedal direktor celjskih poklicnih gasilcev Boris Žnidarko. Ne le z gašenjem požara, gasilci so imeli polne roke dela s preprečevanjem, da bi požarna voda odtekla v bližnji potok. Kljub trudu je nekaj onesnažene vode v potok steklo, zato so aktivirali mariborsko mobilno enoto ekološkega laboratorija.

Požar v sortirnici na deponiji odpadkov RCERO Celje v naselju Bukovžlak so prvi opazili zaposleni, ki so takoj začeli gasiti in poklicali gasilce. “Ob prihodu je bil požar že precej razvit, zato je najprej potekalo intenzivno gašenje,” je za N1 povedal direktor celjskih poklicnih gasilcev Boris Žnidarko. Poleg poklicnih gasilcev se je z ognjenimi zublji borilo še 10 enot prostovoljnih društev, skupno več kot 100 gasilcev.

“Ne morem reči, da je bila intervencija nevarna. Prostor, kjer so goreli odpadki, je namreč precej odprt, tudi gašenje z višine ni bilo potrebno. Je pa bila zelo fizično naporna, gašenje pa je bilo dolgotrajno,” je dodal Žnidarko. Zagorelo je namreč okoli 800 kubičnih metrov smeti v dolžini okoli 60 metrov in širine 40 metrov. V podjetju Simbio, ki je lastnik sortirnice, so zatrdili, da je zagorel odpadni papir.

Ko so gasilci požar lokalizirali, je sledilo prekopavanje in odvažanje odpadkov, pri čemer so pomagali tudi delavci podjetja, gasilci pa so hiteli z gašenjem žarišč. A ne le z gašenjem, gasilci so imeli polne roke dela s preprečevanjem, da bi požarna voda odtekla v bližnji potok. “Morali smo precej improvizirati, večini vode smo preprečili odtekanje, a nekaj onesnažene vode je vseeno steklo v bližnji potok,” je pojasnil Žnidarko.

požar celje, sortirnica simbio požar celje, sortirnica simbio
PGD Teharje
požar celje, sortirnica simbio požar celje, sortirnica simbio
Mestna občina Celje
požar celje, sortirnica simbio požar celje, sortirnica simbio
Mestna občina Celje
požar celje, sortirnica simbio požar celje, sortirnica simbio
PGD Celje - Gaberje
požar celje, sortirnica simbio požar celje, sortirnica simbio
PGD Teharje

Zato je bil aktivirana mariborska mobilna enota ekološkega laboratorija, ki je izvedla meritve na terenu in preverjala, ali je prišlo do morebitnih vplivov na okolje. Rezultati analize še niso znani, so za N1 potrdili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Gasilci so v petek okoli 23. ure vzpostavili požarno stražo, ki je bila na terenu vse do 14. ure danes. Poškodovanih ni bilo.

Na spletni strani podjetja Simbio je zapisano, da je danes RCERO Celje vključno z zbirnim centrom Bukovžlak zaprt za vse obiskovalce. “Na objektu je zaznati večjo materialno škodo, o višini katere je še preuranjeno sklepati.” V podjetju so za N1 pojasnili, da je poleg uničenega odpadnega papirja, ki bi ga prodali za reciklažo, močno poškodovano tudi skladišče in oprema v njem.

Zakaj je do požara prišlo, uradno še ni znano. Po navedbah podjetja pa so po ogledu požarišča in posnetkov nadzornih kamer policisti ter kriminalisti zaključili, da je prišlo do samovžiga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!