Požar na Krasu: veter se umirja, a nevarnosti še ni konec

Slovenija 22. Jul 202219:38 > 19:46 0 komentarjev
Požar na Krasu
PROFIMEDIA

Gasilcem, ki se na goriškem Krasu že osmi dan borijo z ognjenimi zublji, težave povzroča veter, zaradi katerega se požar, kljub velikim naporom, širi naprej. Veter se sicer počasi umirja, noč pa bo po napovedih meteorologa agencije za okolje (Arso) Blaža Štera mirna. "Veter bo zelo šibak in naj ne bi preveč vplival na to, da bi se požar močno razširil," je pojasnil za N1. Kljub (za zdaj) optimističnim napovedim pa bo uspešnost gašenja v naslednjih dneh še naprej odvisna od vremenskih razmer.

Gasilci se z ognjenimi zublji na goriškem delu Krasa borijo že osmi dan. Silam, ki se borijo proti požaru, je težave v preteklih dneh povzročal predvsem veter maestral, zaradi katerega se je ogenj kljub prizadevanjem širil naprej. Meteorolog agencije za okolje (Arso) Blaž Šter je za N1 povedal, da se veter na goriškem Krasu vendarle počasi umirja.

“Ponoči bo v glavnem mirno. Veter bo zelo šibak in naj ne bi preveč vplival na to, da bi se požar res močno širil naprej,” je dejal.

Kakšne so napovedi za soboto in nedeljo?

Kljub pričakovani mirni noči pa bo že v soboto čez dan vnovič zapihal maestral, ki se bo čez dan še okrepil. Jakost vetra naj bi bila po besedah Štera podobna današnji. “V soboto zvečer se bo zopet umirilo. V noči na nedeljo pričakujemo prehod fronte, v Italiji bodo nastajale nevihte, zato lahko za krajši čas zapiha tudi kakšen severni veter, ki bo prešel v šibko burjo. Ta bo v nedeljo dosegala hitrost do 40 kilometrov na uro,” je dejal.

V nedeljo bo v tem delu Slovenije tudi čez dan pihala burja, maestral pa ne bo več tako izrazit. “Čeprav bo burja malenkost močnejša kot maestral, bo smer širjenja požara drugačna. Požar se bo obrnil proti Italiji,” je še dodal Šter.

Razmere na Krasu lahko spremljate v prispevku TUKAJ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!