Žakelj in Tonin na policiji le dan po odstopu Hajdinjaka

Slovenija 25. Apr 202415:42 > 19:36 5 komentarjev

Predsednik Knovsa in poslanec NSi Janez Žakelj je očitke Svobode, da naj bi NSi zlorabila komisijo, ponovno zavrnil. Dejal je, da so nadzor opravili korektno in v skladu z zakonom. Še včeraj je sicer predsednik komisije za POP TV pojasnjeval, da so pobudo za preverjanje telefonskih številk na policiji dobili od anonimnega vira. Danes pa je dejal, da so bile povod za nadzor prijave posameznikov enemu od članov parlamentarne komisije.

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj in Matej Tonin (oba iz vrst NSi) sta novembra lani, kmalu po izbruhu afere Dars, v sklopu izrednega nadzora Knovsa na Generalni policijski upravi (GPU) preverjala, ali policija prisluškuje tudi nekaterim osebam iz afere Dars, ki so povezane z NSi, je pred dnevi poročal portal Necenzurirano. Ob Toninu sta bila v pooblaščeni skupini Knovs še Predrag Bakovič iz vrst SD in Teodor Uranič iz vladajoče stranke Gibanje Svoboda.

Tonina in Žaklja naj bi zanimalo, ali je policija preverjala tudi tedanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in nekdanjega direktorja za področje vzdrževanja v Darsu Damijana Jaklina, sicer oba vidna člana NSi. To naj bi Tonin in Žakelj storila s predložitvijo seznama telefonskih številk, za katere sta želela preveriti, ali jim policija prisluškuje.

Včeraj zvečer je sicer Žakelj za POP TV pojasnil, da je pobudo za preverjanje telefonskih številk dobil od anonimnega vira, prav tako naj bi bile anonimne tudi številke.

Danes pa je predsednik komisije na novinarski konferenci povedal, da je bil vir zaščiten. Na enega od članov oziroma člane komisije pa, da se je v preteklih mesecih obrnilo več posameznikov. “Seznam telefonskih številk je bil oblikovan v daljšem časovnem obdobju v letu 2023 in je vseboval večje število telefonskih številk. Seznam je v pooblaščeni skupini predlagal eden izmed članov Knovsa, na katerega so se obrnili državljani,” je povedal Žakelj. Zatrdil je, da je bil nadzor po mnenju strokovnih služb in komisije pravno utemeljen.

Na policijo le dan po odstopu vidnega člana NSi

Žakelj je danes sicer ponovno zavrnil očitke Svobode, da so v NSi zlorabili komisijo. “Knovs je ravnal zakonito in skladno z uveljavljeno prakso dela komisije,” je dejal. Na novinarski konferenci je razkril tudi, da so člani Knovsa policijo obiskali v torek, 7. novembra, torej le dan po odstopu Valentina Hajdinjaka.

Pojasnil je časovnico, ki je pripeljala do nenapovedanega obiska na policiji. Za izvedbo nadzora je bila na seji Knovs izvoljena pooblaščena skupina, v njej pa so bili tako predstavniki koalicije kot opozicije. Sklica teh sej, torej 14. in 15. seje Knovsa, sta bila s spletne strani DZ umaknjena. Po pojasnilih sekretarke Knovsa zaradi težav v informacijskem sistemu, je pojasnjeval Žakelj. “Nenavadno bi bilo, da bi za tako pomembno zadevo naredili tako neumno napako,” je dodal.

Znova je izpostavil skrb, da so podatki o nadzoru prišli v javnost, in sicer v medij, “ki je močno povezan z vladajočo stranko Gibanje Svoboda”. Še bolj zaskrbljujoče pa je po njegovem mnenju, da vsi indici kažejo, da so podatki na omenjeni medij prišli s policije. “S tem se vzpostavlja resen sum o povezavah med vladajočo stranko Gibanja Svoboda in vrhom slovenske policije,” je dodal.

Navedbe Žaklja so naknadno odločno zavrnili na GPU. “V policiji varujemo varovane podatke v skladu s predpisi in jih ne posredujemo nepooblaščenim osebam, zato odločno zavračamo navedbe z današnje izjave predsednika Knovs,” so zapisali in dodali, da policija oziroma njeno vodstvo posredovala podatkov o nadzoru komisije medijem ali političnim strankam. “Prav tako policija ni povezana z nobenim medijem, prav tako ne s katero koli politično stranko,” so sporočili z GPU.

Knovs bo na eni izmed prihodnjih sej ponovno obravnaval zapisnik nadzora in v skladu s pristojnostmi tudi naznanil sum nepooblaščenega izdajanja tajnih podatkov, je dejal.

Poslancu Svobode in članu Knovsa Teodorju Uraniču pa je Žakelj očital, da krši poslovnik, saj lahko izjave o sklepih Knovsa daje samo predsednik oz. pooblaščena oseba, na kar je opozoril tudi predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. “Vsaj nekorektno je, da se na tak način razdira delo Knovsa, ki dobro deluje,” je dejal.

Uranič je namreč v sredo na Žaklja naslovil zahtevo za sklic nujne seje Knovsa, kjer naj se razjasnijo očitki zlorabe komisije ob nadzoru na policiji po aferi Dars. Danes pa je Žakljeve očitke o kršenju poslovnika zavrnil z besedami, da ne razkriva vsebine.

Kot smo poročali, so kriminalisti v sredo izvedli hišne preiskave v 23 stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorih zaradi zlorabe položaja ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril, kriminalisti so bili tudi na Darsu in kranjski občini ter na domačih naslovih nekdanjega predsednika uprave Darsa Hajdinjaka in Roka Snežiča, ki sta po neuradnih informacijah N1 med osumljenimi. Trenutno je osumljenih šest fizičnih oseb, ena od njih naj bi na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti več kot 16 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje