Pred Poklukarjem zaslišanje na odboru za notranje zadeve

Slovenija 13. Feb 202306:35 2 komentarja
Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se bo danes predstavil kandidat za novega notranjega ministra Boštjan Poklukar. Večina vprašanja poslancev na današnjem zaslišanju se bo vrtela okoli migracijske politike, mejnega nadzora in avtonomnosti policije. Kljub nekaterim kritičnim in nezadovoljnim glasovom iz koalicije večjih presenečenj ob potrjevanju Poklukarja v državnem zboru ni pričakovati.

Kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja danes čaka zaslišanje pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na katerem bo predstavil svoje načrte za delo na čelu resorja. Vprašanja se bodo po pričakovanjih vrtela tudi okoli migracijske politike, spoštovanja človekovih pravic in depolitizacije policije.

V tem tednu bi bilo lahko več znanega tudi o ožji ekipi novega notranjega ministra. V zadnjih dneh so se tako pojavila ugibanja, ali se stolčka majeta obema dosedanjima državnima sekretarjema Branku Lobnikarju in Tini Heferle, a uradnih informacij v Poklukarjevem krogu o tem za zdaj ne dajejo. Prav tako ne, ali se obeta menjava na čelu policije. V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je sicer v teh dneh za STA navedel, da je sam pripravljen sodelovati s katerim koli ministrom, ki podpira avtonomnost policije in pokončnost policijskih vodij, sposobnih upreti se zlorabam policije.

V obeh policijskih sindikatih pa od kandidata, ki je ministrstvo vodil že v času vlade Marjana Šarca, pričakujejo vzpostavitev kariernega sistema v policiji in pravičnejšega vrednotenja zaposlenih v njej.

Preberite še: Kaj nameravajo poslanci na zaslišanju vprašati Boštjana Poklukarja

Večjih presenečenj ob potrjevanju Poklukarja v DZ sicer ni pričakovati, tako bo na ministrskem stolčku nasledil Tatjano Bobnar.

Kaj ga nameravajo vprašati poslanci?

V poslanski skupini največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ki šteje 41 poslancev, zatrjujejo, da so glede predloga kandidature enotni. V vrstah koalicijskih partnerjev SD in Levice, kjer so se pojavljali namigi, da naj nad predlaganim kandidatom ne bi bili povsem navdušeni, so z uradnimi odzivi za zdaj skopi, pričakujejo pa delovanje novega ministra v skladu z zakonodajo in zavezami koalicijske pogodbe.

Kot smo že pisali, se bodo glavna vprašanja poslancev na današnjem zaslišanju vrtela okoli migracijske politike, mejnega nadzora in avtonomnosti policije. Vodja poslancev največje vladne stranke Borut Sajovic od kandidata za ministra pričakuje jasne odgovore o migracijski politiki, spoštovanju človekovih pravic, zmanjšanju korupcije, gospodarskem kriminalu, povečanju prometne varnosti in depolitizaciji policije.

Podobno zanima tudi poslance SD, ki nameravajo Poklukarju na ponedeljkovi predstavitvi postaviti predvsem splošna vprašanja: kako bo urejal izzive, ki jih prinaša romska problematika, kako se bo lotil migracij, kako bo po sprejemu Hrvaške v schengen urejen obmejni nadzor … V Levici pred današnjim zaslišanjem niso želeli razkriti vsebine svojih vprašanj.

Marjan Šarec, Boštjan Poklukar, Damir Črnčec
Žiga Živulović jr./Bobo

V opoziciji nad izbiro Poklukarja za mesto notranjega ministra niso navdušeni. Ena od bojazni, ki se pojavlja ob njegovi kandidaturi, je, da bo notranje ministrstvo iz ozadja vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Ta je bil tudi mentor magistrskega dela, ki ga je Poklukar leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič bo na današnjem zaslišanju kandidata za notranjega ministra vprašala, kaj bo počel drugače kot njegova predhodnica Tatjana Bobnar, da bo zadostil pričakovanjem predsednika vlade. Medtem pa se podpredsednik odbora za notranje zadeve iz vrst SDS Žan Mahnič sprašuje, “ali nekompetentnega kandidata sploh kaj vprašati”. Kot je dejal, o kandidatu ve že vse. “Je nesposoben, z upognjeno hrbtenico, ki ji niti kosmodisk ne pomaga več,” je na naše vprašanje, kaj bo vprašal Poklukarja, odgovoril poslanec SDS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje