Pred poslanci teden zaslišanj kandidatov za ministre

Slovenija 09. Jan 202305:00 > 16:22
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Danes so se poslanci seznanili z odstopom ministrov za infrastrukturo Bojana Kumra in za izobraževanje Igorja Papiča, nato pa je premier Robert Golob v državni zbor v skladu s spremenjenim zakonom o vladi poslal seznam devetih kandidatov za ministre.

Na današnji izredni seji državnega zbora so se poslanci seznanili z odstopom dveh ministrov: Bojan Kumer je odstopil s funkcije ministra za infrastrukturo, Igor Papič pa s funkcije ministra za izobraževanje, znanost in šport.

Za odstop sta se odločila, ker bosta v prihodnje prevzela vodenje novih resorjev, ki ju prinaša na novembrskem referendumu potrjena novela zakona o vladi. Kumer bo postal minister za okolje, podnebje in energijo, Papič pa minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Oba sodita v kvoto ministrov Gibanja Svobode. Vodenje tretjega novega resorja, ki ga uvaja Golobova koalicija – ministrstva za solidarno prihodnost – bo prevzel sedanji državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac iz Levice.

Za najmanjšo vladno stranko je značilno, da morajo njeni organi potrditi ne le kandidate za ministre, temveč tudi kandidate za državne sekretarje. Po naših informacijah so že prižgali zeleno luč, da državna sekretarja na ministrstvu za solidarno prihodnost postaneta Luka Omladič in Klemen Ploštajner. Oba se na novo ministrstvo selita z ministrstva za delo, kdo bo na resorju za delo nasledil Maljevca, pa organi Levice po besedah naših virov še niso odločali.

Simon Maljevac
Simon Maljevac (Levica)

Znano je tudi, kdo bosta državna sekretarja na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Kot smo poročali, s Kumrom na ta resor odhaja državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Tina Seršen, pridružil pa se ji bo še sedanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl. Druga sedanja državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek se bo povzpela na čelo tega resorja. Po besedah naših virov si bo za državnega sekretarja po vsej verjetnosti izbrala nekdanjega poslanca SAB Andreja Rajha.

Alenka Bratušek, SAB
Alenka Bratušek (David Filipovič/Bobo)

Tudi Igor Papič namerava enega od svojih dosedanjih državnih sekretarjev, Matjaža Krajnca, na novem ministrstvu obdržati ob sebi, drugega, Darja Feldo, pa je predsednik vlade Robert Golob predlagal za novega ministra za vzgojo in izobraževanje. Ta izbira sicer med poznavalci šolstva sproža kar nekaj pomislekov – več naših sogovornikov dvomi o tem, da je Felda dovolj operativno učinkovit in politično močan, da bi lahko izpeljal nujno reformo izobraževanja, ki jo predvideva tudi koalicijska pogodba.

Na seznamu kandidatov, ki ga je premier Golob v državni zbor poslal takoj po današnji seji državnega zbora, so še štirje dosedanji ministri, ki jim je zaradi pomembnih sprememb njihovih resorjev ali zaradi preoblikovanja vladnih služb v ministrstva z uveljavitvijo zakona o vladi prenehal mandat. Med njimi je Matjaž Han, ki bo tudi v prihodnje na čelu gospodarskega ministrstva, a se bo temu resorju po novem pridružilo področje športa. Kot bistveno spremembo, zaradi katere je mandat potekel dosedanjemu ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu in ga torej kot kandidata za ministra za naravne vire in prostor čaka ponovno zaslišanje na matičnem parlamentarnem odboru, so v vladni službi za zakonodajo navedli priključitev področja rudarstva njegovemu resorju.

Ministroma brez resorja Emiliji Stojmenovi Duh in Aleksandru Jevšku pa je funkcija prenehala, ker bosta vladni službi za digitalizacijo ter za razvoj in evropsko kohezijsko politiko postali ministrstvi. S tem “povišanjem” si bosta lahko izbrala še vsak po enega državnega sekretarja. Kot smo že poročali, naj bi se Jevšku po novem pridružila nekdanja ministrica za obrambo in nato za pravosodje Andreja Katič.

Zaslišanja devetih kandidatov za ministre se bodo na parlamentarnih odborih odvila konec tega tedna, poslanci pa naj bi o listi odločali na redni seji državnega zbora  24. januarja.

tatjana bobnar
Tatjana Bobnar (Borut Živulovič /Bobo)

Na Golobovem seznamu kandidatov za ministre pa še ni kandidata za naslednika Tatjane Bobnar. Po njenem decembrskem odstopu je vodenje ministrstva za notranje zadeve začasno, največ za tri mesece, prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. To pomeni, da ima premier za iskanje novega notranjega ministra še dva meseca časa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.