Predsednica države Pirc Musar in premier Golob se bosta sestala še ta teden

Slovenija 15. Jan 202418:05 11 komentarjev
Delovno srečanje predsednice Pirc Musar in premierja Goloba
Foto: Nataša Pirc Musar/X

Premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta se januarja lani dogovorila, da se bosta srečevala enkrat mesečno. A je zaradi ohlajenih odnosov med njima kar nekaj srečanj odpadlo. Bi lahko navedbe predsednice Pirc Musar v intervjuju za N1, da bi moral premier Golob odstopiti, če bo Komisija za preprečevanje korupcije v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete, na katere se je Gibanje Svoboda ostro odzvalo, zaustavilo nadaljnje srečevanje med predsednico države in predsednikom vlade?

Navedbe predsednice republike Nataše Pirc Musar v intervjuju za N1, da bi moral premier Robert Golob odstopiti, če bo Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zadevi Bobnar ugotovila kršitev integritete, so močno vznemirile Gibanje Svoboda.

V največji vladni stranki so zapisali, da gre za politični pritisk na komisijo in tudi za konflikt interesov, ker je postopek sprožila predsedničina tesna sodelavka, “ki je takoj po vložitvi ovadbe našla zatočišče pri predsednici države”. Ob tem se je pojavilo vprašanje, ali bi lahko omenjene predsedničine besede zaustavile nadaljnje srečevanje premierja Roberta Goloba in predsednice republike Nataše Pirc Musar.

Kot smo poročali, sta prvič za skupno mizo sedla januarja lani, po srečanju pa sporočila, da oba prepoznavata pomen odkritega in rednega dialoga. Po takratni zamisli naj bi se na delovnem zajtrku ali kosilu sestajala enkrat mesečno.

A je doslej že nekajkrat prišlo do daljšega premora. Najprej spomladi, potem ko se je 1. marca lani nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar zaposlila v uradu predsednice države. Nato pa jeseni po odzivu Pirc Musar na imenovanje Samuela Žbogarja za vodjo slovenske posebne misije za članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov.

V intervjuju za Televizijo Slovenija (TVS) v začetku decembra lani je Pirc Musar priznala, da so se odnosi med njo in premierjem res ohladili, a da sta se na srečanju konec novembra o tem odkrito pogovorila in ponovno našla skupen jezik ter obnovila delovna srečanja med njima.

“Oba se zavedava, kaj je za Slovenijo potrebno, kaj je nujno, oba skupaj lahko narediva več, kot lahko naredi vsak sam,” je za TVS dejala Pirc Musar. Dodala je še: “Tej vladi absolutno ne želim škoditi in žal mi je, da se v preteklosti nisva pogosteje srečevala. Oba sva si obljubila, da bova to prakso prekinila.”

V tokratnem intervjuju za N1 je Pirc Musar povedala, da jo je zadnji pogovor s premierjem Golobom “navdal z nekim upanjem”, in razkrila, da “ravno v teh dneh spet usklajujeva nov termin”.

Pa bo do tega srečanja po tokratnih navedbah Pirc Musar, s katerimi je razburila Goloba, sploh prišlo ali pa bo njuno srečevanje zastalo, smo vprašali kabinet predsednika vlade. “Srečanje bo v tem tednu. Je že potrjeno,” so nam odgovorili. Po naših informacijah so sicer datum srečanja uskladili prav danes, kdaj točno se bosta sestala, pa nam v premierjevem kabinetu niso želeli razkriti. Navedli so le, da bodo poslali sporočilo za javnost in fotografijo srečanja. Da je pogovor med premierjem Golobom in predsednico Pirc Musar načrtovan za ta teden, so nam potrdili tudi v uradu predsednice države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje