Svetniki bi o morebitnem vetu na zakon o dolgotrajni oskrbi odločal v četrtek

Slovenija 18. Jul 202309:51 > 12:26 6 komentarjev
Upokojenec - Avstrija
PROFIMEDIA

Delodajalske organizacije, ki so članice ESS, so napovedale predlog veta v državnem svetu na zakon o dolgotrajni oskrbi. Po njihovih besedah predlagani zakon vodi v zmanjšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Državni svet bo o predlogu odločal v četrtek.

Kot so poudarili delodajalci, je bil zakon o dolgotrajni oskrbi v ponedeljek sprejet brez predhodnega soglasja socialnih partnerjev glede financiranja dolgotrajne oskrbe. O vložitvi skupne pobude odločajo danes in v sredo.

“Zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo. Vodi v nadaljnje zmanjšanje njegove konkurenčnosti in lahko posledično ogrozi številna delovna mesta. Reprezentativne delodajalske organizacije se bomo finančnim obremenitvam delodajalske strani zoperstavile s predlogom veta v državnem svetu,” so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije.

V zakonu o dolgotrajni oskrbi sprejete obremenitve za dolgotrajno oskrbo po navedbah delodajalcev dodatno obremenjujejo gospodarske družbe, kljub temu da je skupna prispevna stopnja delavcev in delodajalcev že sedaj med najvišjimi v EU.

“Na to smo delodajalske organizacije, članice Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), opozorile že v fazi obravnave predloga zakona na ESS. Znova izpostavljamo, da se strinjamo s potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, vendar pa mora biti ta financirana v okviru obstoječih prispevnih stopenj, nikakor pa ne z dodatnimi obremenitvami delodajalcev,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Če se bo dosedanja praksa kršitev pravil socialnega dialoga nadaljevala, bodo razmislili o izstopu iz ESS

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije se bodo določbam glede financiranja dolgotrajne oskrbe postavili po robu s predlogom veta v državnem svetu.

“Vztrajali bomo, da se financiranje dolgotrajne oskrbe začasno ohrani v skladu z določbami trenutno še veljavnega zakona. Najpozneje do 30. junija 2025 pa se mora v okviru pogajalske skupine ESS pripraviti kompromisna rešitev v posebnem zakonu, ki bo uredila vire financiranja dolgotrajne oskrbe,” so dodali.

Če se bo dosedanja praksa kršitev pravil socialnega dialoga nadaljevala še naprej, bodo reprezentativne delodajalske organizacije razmislile tudi o izstopu iz ESS.

O morebitni pobudi bo DS odločal v četrtek

Interesne skupine delodajalcev, lokalnih interesov in kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev v državnem svetu (DS) na skupni korespondenčni seji, ki poteka danes in v sredo, odločajo o vložitvi skupne pobude za predlog odložilnega veta na zakon o dolgotrajni oskrbi. Če se bodo odločile za pobudo, bo izredna seja DS v četrtek, so sporočili iz DS.

DZ je sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi, ki od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. Delodajalci in delojemalci bodo plačali prispevek v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v višini enega odstotka od neto pokojnine. Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci. Ministrstvo za solidarno prihodnost predvideva, da bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov letno.

Interesni skupini delodajalcev in kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev DS sta že minuli teden pozvali vlado in poslance k vnovičnemu razmisleku o ustreznosti financiranja dolgotrajne oskrbe. Spomnili so na mnenje zakonodajnopravne službe DZ, ki opozarja, da ustava izrecno določa štiri zakonodajna področja oziroma vrste zakonov, o katerih referenduma ni dopustno razpisati. To so tudi zakoni o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter zakon, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje