Preiskovalec letalskih nesreč o pristanku na avtocesti: Pilot je ravnal pravilno

Slovenija 06. Avg 202210:48 > 11:31
Delite:

Pilot manjšega letala, ki je v petek zasilno pristal na gorenjski avtocesti, je glede na okoliščine ravnal pravilno, je povedal preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski. Po vzletu z letališča v Lescah je namreč prišlo do odpovedi motorja. Razlog za odpoved še ni znan, to bodo ugotovili v preiskavi, je pojasnil preiskovalec.

“Glede na okoliščine se je pilot odločil pravilno. Izbral je teren, odločitve ni spreminjal in mu je uspelo,” je poudaril Toni Stojčevski. Kot je pojasnil, pilote usposabljajo za primere odpovedi motorja v zraku, zato se v takih primerih odzovejo na podlagi svojih izkušenj in predpisanih postopkov za pristajanje v sili.

Kakšne so okoliščine, ki so pripeljale do odpovedi motorja, bo jasno po zaključeni preiskavi, je dodal. Koliko časa bo ta trajala, še ni jasno. V njej bodo sodelovali s proizvajalcem letala, lastnikom letala in preiskovalnimi organi znotraj EU.

Na gorenjski avtocesti je pri Brezjah v smeri proti Jesenicam zasilno pristalo manjše letalo. Vzletelo je z letališča v Lescah, kmalu zatem pa so se pojavile težave z motorjem. Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je med pristajanjem letalo zadelo v brežino. V njem sta bili dve osebi, ki sta nepoškodovani.

Med letom se je pilot priklopil na frekvenco Kontrole zračnega prometa Slovenije. Na slednji so potrdili, da jim je pilot javil, da ima težave. Pogovor med pilotom in kontrolo letenja lahko poslušate tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar