Premier pojasnjuje, kam vse in za koliko je letel z zasebnimi letali

Slovenija 26. Sep 202319:01 16 komentarjev
Robert Golob v Luksemburgu
Foto: Nebojša Tejić/STA

Opozicijski stranki SDS in NSi od vlade pričakujeta pojasnila zaradi "nenavadnega povečanja stroškov za najem zasebnih letal" v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. SDS odgovore zahteva prek poslanskega vprašanja Jelke Godec, NSi pa pripravlja sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. V Golobovem kabinetu trdijo, da "predsednik vlade zasebne poti plačuje sam" in da očitki SDS ne držijo.

Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke SDS Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje o stroških zasebnih letal, ki jih v zadnjih mesecih vse pogosteje najema kabinet predsednika vlade Roberta Goloba.

Kot je zapisala Jelka Godec, je iz aplikacije Erar razvidno, da je premier Golob v avgustu z zasebnimi letali, ki jih država najema pri podjetju Janez Let, porabil 39.300 evrov. Za polete z zasebnimi letali pri družbi Flycom pa v istem obdobju še 34.500 evrov. Skupaj torej 73.800 evrov samo v avgustu, kar je po besedah poslanke SDS “nenavadno povečanje stroškov za najem zasebnih letal od navedenih podjetij”.

Da namerava Golobov kabinet zaradi pogostih okvar vladnega letala falcon za službene poti najemati zasebna letala pri omenjenih družbah, smo sicer na N1 poročali že pred začetkom poletja. V dveh letih so za to okvirno namenili 120.000 evrov, a je bila samo v avgustu porabljena že več kot polovica zneska.

Falcon
Vladno letalo falcon (Foto: Slovenska vojska)

SDS sicer v poslanskem vprašanju prosi za seznam vseh poletov z zasebnimi letali obeh podjetij v obdobju med 1. junijem in 30. septembrom, pa tudi za specifikacijo podatkov o odhodu in prihodu letala, relaciji poleta, seznam potnikov ter stroške za vsakega od poletov. Sprašuje tudi o namenu, torej če so bili službeni ali zasebni.

V primeru, da bi bili poleti zasebne narave, Jelka Godec prosi tudi za podatke o pravni podlagi, razlogih najema, namenu obiska, potnikih in stroških, ki so pri tem nastali – uporaba službene oziroma poslovne kartice. Zanimajo pa jo tudi stroški varovanja pri omenjenih poletih.

Medtem je to povečanje stroškov najema pozornost vzbudilo tudi pri manjši opozicijski stranki NSi, ki je za N1 potrdila, da v državnem zboru že pripravlja sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ. Zanimala jih bo “racionalnost porabe davkoplačevalskega denarja pri mednarodnih poteh funkcionarjev”.

Komisijo sicer vodi njihov poslanec Jernej Vrtovec, vsebina zahtevane seje bo predstavljena v prihodnjih dneh, naj bi pa nanjo povabili tako premierja Goloba kot predstavnika oziroma predstavnico njegovega kabineta, ob tem pa tudi ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki se je v zadnjih dneh znašla pod drobnogledom javnosti zaradi julijske službene poti v New York.

“V NSi od vlade in njenih funkcionarjev vedno pričakujemo racionalno porabo javnega denarja. V zvezi s službeno potjo ministrice za javno upravo v New York in visokimi stroški letov Roberta Goloba, ki jih je plačal kabinet predsednika vlade, se pojavljajo številna vprašanja glede porabe proračunskega denarja, ki jih je treba razčistiti,” so nam sporočili.

Golobov kabinet: Predsednik vlade zasebne poti plačuje sam

Iz premierjevega kabineta so po našem poizvedovanju sporočili, da vse svoje zasebne obveznosti plačuje sam in da “očitki, ki so se pojavili v nekaterih medijih in v poslanskem vprašanju poslanke SDS Jelke Godec, ne držijo.”

Predsednik vlade za službene poti uporablja vladno letalo, kadar je na voljo, vendar je bilo to v tem mandatu na rednih ali izrednih servisih skoraj sedem mesecev, so zapisali v kabinetu. “Zato smo primorani najemati letala pri zunanjih ponudnikih. Prednost pri uporabi vladnega letala imata sicer predsednica republike in predsednica državnega zbora.”

Robert Golob in Ursula von der Leyen
Foto: European Commission

Nato so navedli, da je Golob z delegacijo z najetim letalom od začetka mandata največkrat letel v Bruselj na zasedanja Evropskega sveta, ob čemer stroške rednih in izrednih zasedanj povrne Evropska komisija:

– redno zasedanje Evropskega sveta: 20. – 21. 10. 2022, strošek: 18.900 evrov, plačano 28. 11. 2022,

– izredno zasedanje Evropskega sveta: 9. 2. 2023, strošek: 10.290 evrov, plačano 13. 3. 2023,

– redno zasedanje Evropskega sveta: 29. – 30. 6. 2023, strošek: 34.500 evrov, plačano 1. 8. 2023.

Kot so še zapisali, se je predsednik vlade 16. in 17. junija 2022 mudil na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, strošek: 8.900 evrov, plačano 20. 7. 2022.

PROFIMEDIA

6. in 7. oktobra 2022 pa se je predsednik vlade udeležil Vrha Evropske politične skupnosti in neformalnega srečanja voditeljev držav članic EU v Pragi, strošek: 13.900 evrov, plačano 11. 11. 2022.

Z najetim letalom je na Vrh EU-CELAC od 16. do 18. 7. 2023 potovala zunanja ministrica Tanja Fajon in ne predsednik vlade, tako da so bila sredstva za najem refundirana s strani zunanjega ministrstva: 15.500 evrov, plačano 21. 8. 2023.

Predsednik vlade je najeto letalo uporabil tudi za vrh Nata v Vilni 10. in 11. 7. 2023: 12.900 evrov, plačano 18. 8. 2023, in 10.900 evrov, plačano 25. 8. 2023. “Drugi let je za povratek uporabila delegacija obrambnega in zunanjega ministrstva, zato je bil znesek refundiran z njihove strani. Ob tem opozarjamo, da je bil zaradi varnostnih razlogov zračni prostor nad Vilno zaprt in je bilo potovanje z rednimi linijami oteženo.”

Predsednik vlade se je z najetim letalom odpravil tudi na uradni obisk v Luksemburg, 11. – 12. 9. 2023, strošek poleta: 9.480 evrov, plačano bo 20. 10. 2023.

Kot ob tem opozarjajo v Golobovem kabinetu, “so se v javnosti pojavile netočne interpretacije, povezane z datumi transakcij izvajalcu letalskih prevozov. Datumi transakcij ne odražajo datumov dejanskih letov, zato smo ob vsakem letu navedli datum poleta in datum izvedenih transakcij”.

Kdo vse ga spremlja na poteh v tujino?

V kabinetu sicer ne razkrivajo seznama potnikov za vsak polet posebej, zgolj splošno so zapisali, da predsednika vlade na poteh v tujino spremljajo svetovalec za mednarodno politiko Vojko Volk, svetovalec za evropske zadeve Igor Mally, ena od predstavnic službe za odnose z javnostmi, Melita Župevc ali Laura Miklič ter varnostnik, fotograf in snemalec. Občasno ga spremljata tudi vodja kabineta Petra Škofic, svetovalec za državno varnost Andrej Benedejčič in uslužbenci protokola. Na vprašanje o stroških varovanja niso odgovorili.

Glede premierjeve partnerke Tine Gaber pa: “Sestava delegacije je določena s sklepom vlade in je odvisna od vsebine pogovorov. Kadar je s strani gostitelja na dogodek v tujini povabljena tudi partnerka predsednika vlade, in je torej organiziran damski program, je v delegaciji tudi gospa Tina Gaber. Tako je bilo na vrhu Nata v Vilni in v Luksemburgu.”

Robert Golob in Tina Gaber
Borut Živulović/BOBO

Je bila pa z njim tudi na najetem letalu, ki ga je 4. avgusta v Grčijo ponj poslal kabinet, da bi se lahko ob katastrofalnih poplavah z dopusta predčasno vrnil v Slovenijo.

“Strošek leta iz Grčije v Slovenijo je znašal 14.900 evrov, račun je bil plačan 8. 9. 2023. Predsednik vlade je sicer imel kupljene vozovnice za povratek, vendar bi se z dopusta vrnil šele devet dni kasneje, kar pa je bilo zaradi razmer nesprejemljivo.”

Kot so še zapisali, so “stroški najetih letov, ki jih je dejansko pokril kabinet predsednika vlade, tako znašali 60.080 evrov za pet poti, kar pomeni, da je bil povprečni strošek na osebo 1.716 evrov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje