Poslanec Pavšič premierju izročil vabilo na zasedanje preiskovalne komisije

Slovenija 05. Jul 202111:27 > 13:50 0 komentarjev

Premier Janez Janša je 24. septembra vabljen na zasedanje preiskovalne komisije, ki preučuje ukrepanje vlade med epidemijo covida-19. Poslanec LMŠ Robert Pavšič mu je vabilo izročil na današnji redni seji.

Opozicijska preiskovalna komisija, ki se ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, se bo ponovno sestala 24. septembra. Predvideno je zaslišanje predsednika vlade Janeza Janše, ki se zadnje seje komisije pretekli teden ni udeležil, je razvidno iz sklica seje, objavljenega na spletnih straneh DZ.

Poslanec LMS Robert Pavšič, vodja preiskovalne komisije, je vabilo premierju Janši, ki da ima težave z dvigovanjem pošte, izročil kar na današnji seji. Kot je dejal, predsednika vlade javno vabi na zasedanje komisije, ki bo 24. septembra ob 8.30.

“Nimam nobenega problema priti na vašo komisijo, gotovo imam več odgovorov, kot imate vi vprašanj,” pa se je v nadaljevanju seje, med odgovarjanjem na poslanska vprašanja, odzval Janša. Spomnil je, da je na dan seje komisije potekala slovesnost ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu, ki je bila napovedana mesec in pol prej. Tudi v prihodnje bo “ne glede na vse spoštovanje parlamentarnih institucij vedno šel na dogodek, kjer se spominjam sobojevnikov, ki so dali življenje za to državo”, je dodal.

Premier ni prevzel pošte

Na petkovi seji komisije so zaslišali izvedenca epidemiologija Ivana Eržena, vodjo prve vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojano Beović, v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla in epidemiologinjo Majo Sočan. Predvideno je bilo tudi zaslišanje Janše, a kot je pred petkovo sejo komisije dejal Pavšič, premier ni prevzel pošte. Popoldne, dan pred sejo, so dobili obvestilo kabineta predsednika vlade, “ki naj bi nadomestilo nekakšno opravičilo, ampak to ne formalno ne vsebinsko ne ustreza opravičilu,” je dejal Pavšič.

Eržen, nekdanji direktor NIJZ, ki je to institucijo kratek čas vodil tudi lani pred začetkom epidemije, je kot sodni izvedenec za področje epidemiologije pripravil izvedensko mnenje za komisijo. Prav to njegovo vlogo v času epidemije, v katerem je pripravil tudi poročilo, je zmotilo nekatere poslance, ki so ocenili, da je v konfliktu interesov, zato ne bi smel sodelovati. Poslanke SDS, NSi in SMC so predlagale, da se ga zaradi konflikta interesov razreši, a neuspešno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!