Slovenijo prehaja izrazita hladna fronta: močan veter povzroča težave

Slovenija 09. Apr 202207:36 > 17:57
sneg
N1

Soboto je v znamenju burnega vremenskega dogajanja. Od severa se čez Slovenijo pomika pas padavin z okrepljenim severnim vetrom in izrazito ohladitvijo. Meja sneženja se spušča. Močan veter ponekod po državi že povzroča težave.

Popoldne bo oblačno, od severa se bo proti jugu pomikal pas padavin z okrepljenim severnim vetrom in izrazito ohladitvijo. Sprva bodo vmes tudi posamezne nevihte. Meja sneženja se spušča, ponekod v osrednji Sloveniji, tudi v prestolnici, je že padlo nekaj snežink, pobelilo pa bi lahko predvsem Notranjsko in Kočevsko ter kraje nad 500 metrov nadmorske višine. Zvečer bodo padavine na severu že ponehale. Popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja. Dopoldne se je zlasti na jugu še nekoliko segrelo, v Beli krajini so namerili do 18 stopinj Celzija, popoldne pa se je hitro hladilo.

V prvem delu noči bodo padavine povsod ponehale, burja na Primorskem se bo polegla. Do jutra se bo zjasnilo. Jutranje temperature bodo od -1 do 3, v Gornjesavski dolini do -5 stopinj Celzija. Jutri dopoldne bo precej jasno, čez dan bodo nastajali kopasti oblaki, popoldne v notranjosti posamezne kratkotrajne plohe. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 8, drugod od 10 do 15 stopinj Celzija.

Vremenoslovci ob prehodu hladne fronte opozarjajo na močan veter. Po podatkih urada za meteorološko prognozo Agencije za okolje je predvsem pod Karavankami in ponekod v severovzhodni Sloveniji severni veter presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Sunki burje na Primorskem bodo popoldne in zvečer na izpostavljenih legah dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro.

Močan veter podrl več dreves

Močan veter po poročanju Uprave za zaščito in reševanje ponekod po državi že povzroča težave. O tem poročajo iz naslednjih krajev: Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Laško, Mislinja, Novo mesto, Podvelka, Radlje ob Dravi, Straža, Velenje in Veržej.

Močan veter v Brežicah, Krškem, Novem mestu in Podčetrtku podrl drevesa, ki so padla na cestišče. V Sevnici je veter podrl pet dreves, v Laškem pa tri. Gasilci so drevesa iz cestišč že odstranili. Na eni izmed lokacij v Sevnici je podrto drevo poškodovalo tudi elektro vodnike. Tudi v Straži je podrto drevo padlo na elektro vodnik, dežurni delavci so ga že zamenjali. V Hrastniku so gasilci iz skladišča izčrpali meteorno vodo in očistili odtočni jašek. Na stanovanjskem bloku v Hrastniku se je poškodovala streha.

Portal Neurje.si poroča, da je nevihta s sodro zajela tudi območje Tržiča.

Pozor, razmere na cestah bodo zaradi burnega prehoda fronte nekaj ur slabše – pričakujemo lahko namreč močnejše padavine in močan veter, pa tudi slabo vidljivost. Na pot se tako raje odpravite zjutraj ali zgodaj dopoldne (pred fronto) ali po prehodu fronte, torej pozno popoldne oziroma zvečer.

Arso
Arso

Jutri dopoldne bo precej jasno, čez dan bodo nastajali kopasti oblaki, popoldne v notranjosti posamezne kratkotrajne plohe. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 8, drugod od 10 do 15 stopinj Celzija.

V ponedeljek in torek bo pretežno jasno. Zjutraj bo hladno, predvsem v ponedeljek zjutraj bo možna slana. Dnevne temperature bodo postopno višje.

Močan veter je ponekod že podiral drevesa in odkrival strehe

Močan veter je ponekod na Gorenjskem, Štajerskem in Dolenjskem povzročal težave že v petek zvečer in ponoči, je razvidno iz podatkov Uprave RS za zaščito in reševanje. V Radovljici so gasilci v petek zvečer odstranili transparent, ki je ogrožal mimoidoče, v naselju Zgornji Duplek v občini Duplek so obrezali in razžagali drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo, v naselju Lokavci v občina Gornja Radgona pa drevo, ki se je podrlo na cesto.

Zaradi podrtih dreves so v petek posredovali tudi v naselju Njiverce v občini Kidričevo ter na Muškem polju v občini Muta, kmalu po polnoči so odstranili večje podrto drevo, ki je oviralo promet na lokalni cesti na Križah v občini Novo mesto, zgodaj zjutraj pa še drevo v naselju Spodnje Jezersko v občini Jezersko.

V naselju Pušenci v občini Ormož ter v naselju Golavabuka v občini Slovenj Gradec je veter v petek zvečer odkril strehi na stanovanjskih stavbah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.