Primož Dolenc bo znova viceguverner Banke Slovenije

Slovenija 27. Okt 202217:16 1 komentar
Primož Dolenc
Borut Živulović/BOBO

Poslanci so na tajnem glasovanju potrdili Primoža Dolenca za viceguvernerja Banke Slovenije. Zanj je glasovalo 54 poslancev, proti pa 26. V svetu Banke Slovenije bo nasledil viceguvernerko Ireno Vodopivec Jean, ki jo je državni zbor na njeno željo že razrešil. S tem se bo vrnil v svet Banke Slovenije, kjer je od aprilskega izteka svojega prejšnjega mandata svetovalec.

Predsednik republike Borut Pahor je Primoža Dolenca pred približno dvema tednoma predlagal za položaj viceguvernerja Banke Slovenije, saj je ocenil, da izpolnjuje zahtevane strokovne kriterije za opravljanje te funkcije. Obenem je po opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin sklepal, da uživa potrebno podpor za izvolitev. Kot smo poročali, so vodje vseh treh koalicijskih poslanskih skupin njegovo kandidaturo pred današnjim glasovanjem že podprle, vodje opozicijskih poslanskih skupin pa so bile o svoji podpori nekoliko bolj skrivnostne.

Po nastopu Danijela Krivca na seji mandatno-volilne komisije (MVK) pred tednom dni je sicer postalo jasno, da njegovemu imenovanju v SDS odločno nasprotujejo, naklonjenosti mu niso kazali niti v NSi. “Gospod Dolenc je toliko časa na banki, pa nobene stvari v smislu odprave nekih pomanjkljivosti oziroma celo nezakonitosti do zdaj ni uredil. Z naše strani zagotovo ne bo podpore temu kandidatu,” je na omenjeni seji dejal Krivec in izpostavil, da Dolenca v času Šarčeve vlade, ko je neuspešno kandidiral za guvernerja Banke Slovenije, tudi nekateri poslanci, ki so sedaj v koaliciji, niso podprli. Ciljal je predvsem na Levico, kjer pa spremembo pogledov na Dolenca pojasnjujejo z besedami, da je ta v zadnjih letih precej spremenil svoja stališča. Iz glasovanja koalicije na seji MVK je bilo razvidno, da Dolenc uživa podporo celotne koalicije.

Ta ima sicer 53 poslancev, ker sta na današnji seji dva manjkala, pa je tri glasove na tajnem glasovanju dobil tudi zunaj nje. Po vsej verjetnosti sta zanj glasovala oba predstavnika narodnih skupnosti, 54. glas pa je po ocenah v koaliciji prišel iz vrst NSi.

Dolenc je sicer že bil viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije, sedaj pa je v centralni banki svetovalec. V svetu Banke Slovenije se bo pridružil guvernerju Boštjanu Vasletu ter viceguvernerjem Tini Žumer, Jožefu Bradešku in Milanu Martinu Cviklu. Za Bradeškovo mesto, ki bo mandat zaključil februarja 2023, je medtem že stekel postopek izbire novega viceguvernerja.

Na javni predstavitvi je Dolenc kot vrednote delovanja Banke Slovenije in kot svoje ideale izpostavil profesionalnost, odgovornost in transparentnost, ki sledijo blaginji ljudi. Med izzivi je omenil inflacijo, pri čemer bo po njegovem potrebno sodelovanje različnih ekonomskih politik.

Za mesto viceguvernerja Banke Slovenije so se potegovali še štirje kandidati, in sicer Jana Benčina HenigmanArjana Brezigar Masten, Primož Simončič in Sibil Svilan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje