Zaradi poostrenega nadzora daljše čakalne dobe na mejnih prehodih

Slovenija 24. Jun 202105:43 > 11:29 0 komentarjev
PROMET, zastoji
Srdjan Živulović/BOBO (Slika je simbolična)

Na Agenciji za varnost prometa pred začetkom poletnih počitnic vsem udeležencem v prometu svetujejo, naj poskrbijo za večjo previdnost in defenzivno vožnjo. Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža tudi v stanju na cestah. Na AMZS opozarjajo, da so se običajnim razlogom za povečan promet pridružili še nadzori na mejnih prehodih v povezavi s covidom-19.

Danes je zadnji šolski dan, jutri pa se za šolarje začnejo poletne počitnice. Prav tako se po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) obeta vroč konec tedna. Ker bo zaradi praznika za številne tudi podaljšan vikend, pa lahko na cestah, predvsem iz urbanih središč proti turističnim delom države, pričakujemo povečan promet.

Konec tedna pričakujemo močno povečan promet predvsem od Avstrije proti Hrvaški. Na Darsu izpostavljajo tudi, da bodo med bolj obremenjenimi ljubljanski obroč, predvsem razcep Kozarje, primorska avtocesta proti Kopru ter območja, kjer potekajo dela na cesti. Zaradi tovornih vozil bo povečana gostota prometa tudi v ponedeljek, še posebno pred prehodi z Avstrijo. Čakalne dobe so možne tudi na drugih mejnih prehodih, predvsem s Hrvaško, zaradi postopkov preverjanja dokumentov.

Visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti, opozarja Agencija za varnost prometa (AVP). Vse to od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo, v primeru zastojev pa nikar ne pozabite na reševalni pas, še opozarjajo na AVP.

Zaradi covida-19 poostren nadzor na mejah

Na AMZS opozarjajo, da so se običajnim razlogom za povečan promet na naših cestah in mejnih prehodih pridružile še kontrole v povezavi s covidom-19. “Pred odhodom na izbrano počitniško destinacijo je zato še toliko bolj pomembno, da za državo, v katero potujete, preverite aktualne potovalne informacije,” opozorijo na AMZS.

“V AMZS v sodelovanju z evropskimi partnerskimi avtomobilskimi klubi in mednarodno avtomobilistično zvezo FIA (Regija I) zbiramo potovalne informacije in ukrepe, ki jih posamezne evropske države sprejemajo za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa, ter jih objavljamo na spletni strani amzs.si – podstran Na poti, rubrika Potovalne informacije po evropskih državah,” pojasni Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra ter doda, da je pred odhodom v tujo državo priporočljivo preveriti še aktualna priporočila ministrstva za zunanje zadeve in spletne strani veleposlaništev ter drugih pristojnih institucij.

»Svetujemo še, naj bodo tisti, ki potujejo v tujino, pozorni tudi pri vračanju v Slovenijo oziroma da ob prihodu v domovino izpolnjujejo vse pogoje, ki se marsikdaj zelo hitro spreminjajo,« še doda Zupančič in opozori, da si je pred odhodom priporočljivo pridobiti tudi ustrezne dokumente. Poleg veljavnega vozniškega in osebnega dovoljenja si je priporočljivo urediti tui dovoljenje za vožnjo tujega vozila, mednarodno vozniško dovoljenje ter morebitno zeleno karto, če jo izbrana država dopustovanja zahteva.

Pred odhodom na pot

Ključnega pomena sta dobra organizacija in načrtovanje poti. Preveriti morate delovanje svojega vozila, razmere na cestah ter morebitne cestne zapore. “Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov. Spremljajte epidemiološko stanje na območjih načrtovane poti, preverite pogoje vstopa v posamezno državo,” opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Prav tako morate biti previdni pri nalaganju osebnega tovora, saj mora biti ta zložen pravilno ter po potrebi varno pripet. Poskrbeti pa morate tudi za zadostno količino vode in preveriti, ali so vsi potniki v avtu pravilno pripeti.

Na poti

“Med vožnjo bodite strpni in prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti,” svetujejo na AVK. Med daljšo vožnjo poskrbite za redne postanke, ne uporabljajte mobilnega telefona in upoštevajte varnostno razdaljo, še pravijo. Če hkrati potuje več oseb z vozniškim dovoljenjem, je priporočljivo, da se vozniki med vožnjo tudi zamenjajo.

“Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, se morate v najkrajšem času na varnem mestu ustaviti,” še dodajajo in opozarjajo, da v zaprtem vozilu nikar ne smete pustiti nikogar zaradi toplotnega udara.

Motoristi in kolesarji, vozite pametno!

Tudi motoristična sezona je že v polnem teku in na Agenciji za varnost prometa motoriste pozivajo k odgovorni vožnji, ostale voznike motornih vozil pa k dodatni pozornosti in previdnosti. “Na daljše in zahtevnejše vožnje se ustrezno pripravite,” pravijo in dodajajo, da spremljajte tudi vremenske napovedi, saj lahko poletne nevihte, nalivi ali toča ugodne vozne razmere nenadno poslabšajo.

Tudi kolesarji na cestah morajo biti kar se da pozorni. “Ne uporabljaje mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, ne vozite pod vplivom alkohola, vozite zmerno in hitrost prilagodite razmeram v prometu,” pravijo na AVP.

Za večjo varnost na cestah v poletnih mesecih je Agencija za varnost prometa izdala tudi novo brošuro z nasveti za varno vožnjo poleti, ki jo bodo julija delili tudi na avtocestnih postajališčih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!