Propadajoče Stožice: luže, zarjaveli deli strojev, smeti in grmičevje (FOTO)

Slovenija 14. Jan 202419:17 9 komentarjev
stožice
Foto: Uroš Kokol, N1

Medtem ko sta stadion in dvorana v ljubljanskih Stožicah zaživela že leta 2010, pa njuna okolica še vedno kaže klavrno podobo. Nedavno je del, kjer naj bi zrasel trgovski center, dobil novega lastnika. Da bi ta čim prej očistil umazanijo in razraslo grmičevje, si želi tudi ljubljanski župan.

Ljubljana je leta 2010 dobila nov stadion in dvorano v Stožicah. Njuna okolica pa več kot desetletje pozneje še vedno kaže klavrno podobo.

Morda se kmalu le obeta sprememba. Nedavno je namreč nedokončani trgovski del Stožic dobil novega lastnika. Družba Rastoder v lasti Izeta Rastoderja ga je prodala družbi MG Mind iz Bosne in Hercegovine poslovneža Mladena Milanovića. Ta je tudi lastnik podjetja KPL, ki se ukvarja z gradnjo in vzdrževanjem cest, zelenih površin ter inženiringom in je koncesionar za vzdrževanje cest v Mestni občini Ljubljana.

“Njegovih načrtov ne poznam, ampak ne more delati nič drugega kot to, kar predvideva gradbeno dovoljenje, in to je trgovski center. Ali bo imel trgovino belo ali rdečo, pa ne vem, to je njegova stvar,” je o novem lastniku na svoji redni tedenski novinarski konferenci minuli torek povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Če bi novi lastnik želel graditi kaj drugega, bi moral spremeniti tudi gradbeno dovoljenje, za kar bi potreboval soglasje občine. “Zaenkrat ni prišel,” je dejal župan in poudaril da se bo moral novi lastnik v vsakem primeru dogovoriti tudi z občino, saj so “vozne ceste in tekoče stopnice skupne, vsak pa ima svoje parkirišče, ki ga je treba dokončati.” Ko se bodo dogovorili glede ureditve dostopne ceste, ki je del osnovne pogodbe, jo bo občina po županovih besedah sofinancirala.

V spodnji fotogaleriji si oglejte, kako je videti nedokončani del Stožic. Na fotografijah je videti luže, gradbene odpadke, tudi dele strešne kritine in celo zarjavele dele gradbenih strojev.

stožice stožice
Foto: Uroš Kokol, N1
STOŽICE STOŽICE
Foto: Uroš Kokol, N1
STOŽICE STOŽICE
Foto: Uroš Kokol, N1
STOŽICE STOŽICE
Foto: Uroš Kokol, N1
STOŽICE STOŽICE
Foto: Uroš Kokol, N1
stožice stožice
Foto: Uroš Kokol, N1
stožice stožice
Foto: Uroš Kokol, N1
stožice stožice
Foto: Uroš Kokol, N1
stožice stožice
Foto: Uroš Kokol, N1
stožice stožice
Foto: Uroš Kokol, N1

“Srčno upam, da se bo počistilo”

Ljubljanski župan predvsem upa, da bo novi lastnik objekt v kratkem počistil. “Srčno upam, da se bo počistilo,” je poudaril. Spomnil je še, da je morala občina lani izvesti nov preizkus požarne varnosti zaradi skate parka, ki je bil odprt spomladi. “Zdaj je treba dejansko dokončati streho,” je dejal Janković in dodal, da je tudi to naloga novega lastnika. Na južnem delu stadiona je načrtovano še eno pomožno igrišče za nogometni klub Olimpija.

Nedavno so Finance razkrile, koliko je družba MG Mind odštela za nedokončani del Stožic.

Rastoder je do nedokončanega trgovskega središča v športnem parku Stožice prišel leta 2017 prek odkupa terjatev do propadlega Grepa, ki jih je večinoma v rokah imela slaba banka. Glede na podatke iz letnih poročil je za terjatve plačal 15 milijonov evrov. Pri Financah so se dokopali do dokumentov, ki razkrivajo, da je nedokončani trgovski del MG Mindu prodal za 25 milijonov evrov. V približno šestih letih je Rastoder torej zaslužil deset milijonov evrov.

MG Mind je deset milijonov evrov že plačal, dodatnih deset milijonov mora plačati do 1. junija, še pet pa do 1. decembra letos. Po poročanju portala necenzurirano.si je to le zadnji od številnih nakupov Mladena Milanovića v Sloveniji. Velja za najbogatejšega tajkuna v Republiki Srbski in naj bi bil povezan s kontroverznim predsednikom te entitete Miloradom Dodikom, razkriva portal.

Športni park Stožice sestavljata Stadion Stožice za 16.038 gledalcev (23.000 obiskovalcev ob koncertih) in večnamenska športna dvorana Arena Stožice za 12.480 gledalcev (14.480 obiskovalcev ob koncertih). Skupna tlorisna površina dvorane je dobrih 35 tisoč, stadiona pa dobrih 33 tisoč kvadratnih metrov.

Nedokončani trgovski objekt meri 200 tisoč kvadratnih metrov. Od celotne površine je za izgradnjo od 200 do 250 trgovin predvidenih 103 tisoč kvadratnih metrov, preostanek pa predstavljajo parkirni prostori in servisni objekti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje