Na plano bo pokukalo na milijarde teh žuželk, že 200 let jih ni bilo toliko

Magazin 14. Jan 202406:00 2 komentarja
periodični cikadi
Periodične cikade (Foto: PROFIMEDIA)

Pozno spomladi naj bi v ZDA na plano pokukalo na milijarde žuželk. Tako množičnega izleganja te sorodnice našega škržata tam niso zabeležili že več kot 200 let.

Žuželke z rdečimi očmi in krili, imenovane periodične cikade, oziroma po naše škržati, se pojavljajo v 13- do 17-letnih ciklih. Tokrat pa naj bi se dve različni skupini teh cikad prvič po letu 1803 izlegli skupaj, poroča BBC.

V obdobju enega meseca bodo prekrile drevesne veje, smerokaze in pločnike, v zraku pa bo odmeval klikajoč zvok, ki ga te žuželke ustvarjajo. Največ naj bi se jih izleglo v zveznih državah Wisconsin in Illinois, vendar pa jih tam napovedi strokovnjakov ne skrbijo, saj so žuželke, ki sicer veljajo za ene najdlje živečih, popolnoma neškodljive.

Na hektar zemljišča se lahko iz zemlje izleže kar 1,5 milijona teh žuželk, kar pomeni, da bi se jih skupaj lahko izvalilo več deset milijard, poroča BBC.

Večino svojega življenja cikade preživijo pod zemljo in se hranijo z drevesnimi koreninami. Ko so pripravljene za življenje na površju, se izležejo v krilate odrasle osebke.

Eden od glavnih razlogov, zakaj te žuželke pridejo na površje, je parjenje. Potem pa, ko enkrat pokukajo na površje, živijo le še štiri do šest tednov.

“Ko začnejo cikade spomladi umirati, padajo z dreves, na tleh jih je ogromno, po okolici pa se širi močan vonj po gnijočih žuželkah,” so za BBC dejali na Univerzi v Illinoisu.

“Leta 1990 so poročali, da so ljudje v Chicagu z lopatami za sneg s pločnikov čistili mrtve cikade,” še pripovedujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje