Proračuna za leti 2023 in 2024: Hitra rast izdatkov za vojaško opremo

Vojska
Žiga Živulovič jr./Bobo

Vlada je na sredini seji potrdila predlog sprememb proračuna za prihodnje leto in predlog proračuna za leto 2024. V prihodnjem letu je največ dodatnega denarja namenjenega ministrstvu za zdravje. Povečujejo se tudi sredstva za obrambo. Ministrstvu za obrambo bi v letu 2024 namenili več kot milijardo evrov.

Vlada za prihodnje leto predlaga višje izdatke od letošnjih in višje, kot jih je za leto 2023 sprejela prejšnja koalicija. V letu 2024 pa naj bi bili proračunski odhodki nekoliko nižji. Proračunska politika za prihodnji dve leti bo prepletala ukrepe za blažitev draginje in strukturne ukrepe za povečanje odpornosti gospodarstva, ki bodo podprti z investicijami na ključnih področjih, je ob predstavitvi vladnih predlogov povedal minister za finance Klemen Boštjančič.

Odhodki proračuna v prihodnjem letu bodo po predlogu sprememb, ki ga je pripravila sedanja vlada, za 3,3 milijarde evrov višji kot v sprejetem proračunu. Po novem bi proračun vseboval tudi postavko “financiranje posledic epidemije“, na kateri bi bilo 1,2 milijarde evrov.

V primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2023 predlog njegovih sprememb porabo najbolj zvišuje ministrstvu za zdravje. Porabilo naj bi 927,2 milijona evrov, kar je 403 milijone evrov oziroma 77 odstotkov več, kot mu je bilo namenjeno v proračunu, ki ga je sprejela prejšnja koalicija. Največji del povečanja, 340 milijonov evrov, gre na račun povečanja izdatkov za “urejanje in razvoj na področju zdravstva”.

V letu 2024 bi nato vlada odhodke ministrstva za zdravje zmanjšala za 193 milijonov evrov. Če izvzamemo postavko “financiranje epidemije covida-19” pa se bodo sredstva ministrstva za zdravje v letu 2024 celo povečala. Poraba tega ministrstva, povezana z epidemijo covida, naj bi namreč v prihodnjem letu znašala 226 milijonov evrov, leto kasneje pa samo še 22,9 milijona evrov.

V obeh prihodnjih letih bi vlada več namenila tudi za socialo. Izdatki za socialno varnost naj bi letos znašali dobrih 1,5 milijarde evrov, leta 2023 približno 150 milijonov evrov več, leta 2024 pa naj bi se povečali še za okoli 40 milijonov evrov.

Nekoliko presenetljiva je rast izdatkov za vojsko, saj koalicijska stranka Levica dodatnim vlaganjem v opremljanje Slovenske vojske nasprotuje. Če je prejšnja koalicija ministrstvu za obrambo v letu 2023 namenila 896 milijonov evrov, sedanja vlada ta znesek  zvišuje za 80 milijonov evrov, v  letu 2024 pa še za 88 milijonov evrov. Sredstva ministrstva za obrambo bi tako v letu 2024 presegla milijardo evrov.

Največ dodatnega denarja naj bi obrambno ministrstvo dobilo za infrastrukturo in opremljenost Slovenske vojske. Letos naj bi za to porabili 181 milijonov evrov, naslednje leto 213 milijonov evrov, leta 2024 pa že 286 milijonov evrov. Po naših neuradnih informacijah je sicer del tega zneska predviden za raziskave, in sicer v letu 2023 deset milijonov evrov, leta 2024 pa 20 milijonov evrov.

Po besedah naših virov nasprotovanj predlogu sprememb proračuna za leto 2023 in predlogu proračuna za leto 2024 na sredini seji vlade ni bilo – postavke naj bi namreč v glavnem dorekli že na eni prejšnjih vladnih sej oziroma na posamičnih sestankih predstavnikov ministrstev z vodilnimi na finančnem resorju. Tako, kot pravijo naši sogovorniki iz vladnih vrst, na sredini seji tudi nihče ni problematiziral precejšnjega povečanja sredstev za obrambo za prihodnji dve leti. Ministrov Levice sicer na seji zaradi njunih obveznosti v tujini ni bilo – nadomeščala sta ju državna sekretarja, ki možnosti glasovanja nimata.

Po nekaterih navedbah pa tudi na prejšnji seji, na kateri je potekala razprava o proračunskih dokumentih, ministra Levice kakšnega odločnega nasprotovanja povišanju vlaganj v obrambo nista pokazala. Drugi naši viri  dodajajo, da minister za delo Luka Mesec in ministrica za kulturo Asta Vrečko vedno, ko se na sejah vlade odpre vprašanje vlaganj v Slovensko vojsko, dosledno in usklajeno izpostavljata odklonilno stališče Levice do nakupov orožja. V Levici so nam danes dejali, da na sredini seji vlade potrjene proračunske dokumente še natančno preučujejo in da se bodo, če bo treba, oglasili prihodnji teden.

Ministrstvo za kulturo je sicer v včeraj objavljenem tvitu izrazilo zadovoljstvo, da jim je  kljub težkim časom, ki se napovedujejo, uspelo za kulturo za prihodnje leto zagotoviti rekordnih 248,5 milijona evrov (prejšnji vladajoči so jim za leto 2023 namenili 4,5 milijona evrov manj). Ob tem naši vladni viri poudarjajo, da je do povečanja denarja za kulturo prišlo (tudi) zaradi naklonjenosti premierja Goloba, da se več sredstev nameni za film.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje