Proti Hrvaški spet zastoji, kaj lahko naredite, če morate na pot?

Slovenija 07. Avg 202109:02 > 17:50 0 komentarjev
Prometna gneča
Fotografija je simbolična. (foto: Bobo)

Tudi danes je močno povečan promet proti Hrvaški. Najbolj sta obremenjena mejna prehoda Jelšane in Vinica, kjer morajo vozniki za izstop iz države čakati po tri ure. Daljši zastoj vztraja tudi pred predorom Karavanke proti Avstriji.

Če se odpravljate na pot, še pred začetkom vožnje temeljito preverite stanje na cestah in mejnih prehodih.

Pozanimajte se, ali lahko uporabite manj obremenjene mejne prehode: o manj znanih točkah, kjer se lahko praviloma izognete zastojem, pišemo v članku Manjši mejni prehodi s Hrvaško, kjer po navadi ni gneče,

Predvsem pa vnaprej pripravite dokumente. Če greste na Hrvaško, prej izpolnite obrazec Enter Croatia, ki pomembno skrajša vaš postanek na mejni kontroli. Kako ga izpolniti, pojasnjujemo tukaj. Ne pozabite pa niti na ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT.

Najhuje je na Gruškovju

Na mejnem prehodu Dragonja je čakalna doba za izstop iz države med eno in dvema urama, manj gneče je pri vstopu v državo, kjer morajo vozniki čakati pol ure. Na Gruškovju je za izstop treba čakati do ene ure, več kot dve uri pa je čakalna doba za vstop v državo, poroča prometno-informacijski center.

Na mejnem prehodu Krasinec je čakalna doba za izstop iz države uro in pol, približno pol ure za vstop. V Metliki – most čez Kolpo je za izstop treba čakati uro in pol, za vstop v državo pa eno uro. Na Obrežju je polurna čakalna doba za izstop iz države, za vstop pa med eno in dvema urama.

Na mejnem prehodu Kočevje – Petrina morajo vozniki za izstop iz države čakati dve uri, za vstop eno uro. Uro in pol je čakalna doba za izstop iz države na mejnem prehodu Sečovlje, pol ure za vstop. Na prehodu Starod- Kozina je za izstop iz države treba čakati med eno in dvema urama, za vstop pa do ene ure.

Pred predorom Karavanke proti Avstriji je zastoj dolg sedem kilometrov. Prometno-informacijski center proti Kranjski Gori priporoča izvoz Jesenice vzhod/Lipce. Zaradi varnosti je zaprt uvoz Lipce proti predoru. Za pot proti Avstriji lahko vozniki izberejo tudi prelaza Korensko Sedlo ali Ljubelj, možen je tudi prehod čez Šentilj.

Proti Sloveniji je kolona vozil pred predorom Karavanke dolga dva kilometra, predor v tej smeri občasno zapirajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!