Raziskava Valicona: na predčasnih volitvah bi zmagala Golobova stranka

Slovenija 22. Apr. 202216:16 > 17:28
Delite:
Volilna skrinjica
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Agencija Valicon je na osnovi visoke udeležbe na predčasnem glasovanju izvedla analizo na vzorcu predčasnih volivcev, ki so svoj glas oddali v zadnjih treh dneh. Ta raziskava kaže, da bi Gibanje Svoboda dobilo 33 odstotkov glasov in je tako najverjetneje že na predčasnem glasovanju prestopilo štiriodstotni prag za vstop v parlament. Na drugo mesto bi se z 22 odstotki uvrstila stranka SDS.

V okviru predvolilne raziskave Politikon, ki so jo na agenciji Valicon izvajali od torka do danes, in v kateri so zajeli 3.063 anketiranih, so zajeli tudi 239 anketiranih, ki so se predčasnega glasovanja že udeležili. V nadaljevanju objavljamo ugotovitve te raziskave. Ob tem Valicon opozarja, da gre za relativno majhen vzorec, zato so objavili le rezultate, ki še dopuščajo javno objavo.

Na predčasnem glasovanju je glede na to raziskavo zmagalo Gibanje Svoboda, za katerega je glasovalo 33 odstotkov anketiranih (interval zaupanja 27 – 39 odstotkov), na drugem mestu je bil SDS z 22 odstotki (interval zaupanja 17 – 28 odstotkov). Za prvi dve stranki je značilno, da so se njihovi volivci predčasnega glasovanja udeležili v večji meri, so ob tem zapisali v Valiconu.

Sledijo izenačene stranke NSi, SD in Levica, vse s približno 7 odstotkov podpore. “Zanje lahko z gotovostjo trdimo, da so med udeleženci predčasnih volitev prešle volilni prag – spodnja meja intervala zaupanja je pri taki velikosti vzorca okoli 4 odstotke. Za stranko Levica prav tako velja, da so se njihovi volivci udeležili predčasnega glasovanja v nadpovprečni meri. Rezultata ostalih strank zaradi prenizkih deležev glede na velikost vzorca ne moremo objaviti javno,” so dodali pri Valiconu.

Metodološki podatki: Raziskava je bila izvedena v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Spletni panel Jazvem.si je največji spletni panel anketirancev v Sloveniji, katerega tri četrtine članov je bilo rekrutiranih s pomočjo verjetnostnega vzorčenja. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja, ter glede na razhajanja v napovedi rezultata in dejanskim rezutlatom za volitve 2018. Čas anketiranja in skupni vzorec za volilno napoved: 19. – 22. april; n=3.063

Zorko: Soočenja v zadnjih dneh lahko vplivajo na rezultat

Stranke lahko z dobrimi nastopi svojih predstavnikov na zadnjih predvolilnih soočenjih še uspejo pridobiti kakšno odstotno točko ali dve večjo podporo na volitvah. Kaj več pa ni možno, ocenjuje analitik javnega mnenja in direktor agencije Valicon Andraž Zorko. Tudi kakšna morebitna nova afera večjega vpliva na odločanje ne bi imela, meni. Kot je za STA dejal Zorko, so se letos stranke v kampanji zelo angažirale na terenu in tudi na družbenih omrežjih, vsaj kar zadeva Twitter, kjer je prisoten tudi sam.

Andraž Zorko
Foto : Denis Sadiković/N1

Soočenja pa v prvih treh tednih niso bila tako zelo pomembna, tudi gledanost ni bila zelo velika, medtem ko je zadnji teden pred volitvami drugače in so stranke nanje poslale najboljše kandidate, praviloma predsednike. “Vemo, da soočenja v zadnjih dneh lahko vplivajo na rezultat,” pravi Zorko. Tako ocenjuje, da bi lahko tudi v nocojšnjem zadnjem televizijskem soočenju, ki bo potekalo na POP TV, “eden ali dva odločna nastopa posameznikov utegnila pridobiti kakšno odstotno točko ali dve podpore na nedeljskih volitvah, več pa v resnici niti ni možno”.

Ne bi pa Zorko izključil možnosti poskusa lansiranja kakšne afere v zadnjem hipu, usmerjene proti predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu. A kljub temu, da bi v tem primeru zaradi nastopa volilnega molka ta imel manj časa za odgovarjanje na očitke, takšna afera po Zorkovem mnenju ne bi imela vpliva na odločanje volivcev, piše STA.

Vse relevantne informacije o prihajajočih volitvah lahko spremljate tudi na naši posebni spletni strani n1info.si/volitve-2022. 

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar