Raziskava: večina vprašanih meni, da bo Golobova vlada končala mandat

Slovenija 27. Maj 202210:48 9 komentarjev
Koalicija
Borut Živulovič/BOBO

Čeprav le polovica vprašanih pravi, da so proces koalicijskih pogajanj in oblikovanja nove vlade spremljali pozorno, pa večinoma vladi napovedujejo uspešno prihodnost, kaže raziskava, ki jo je opravil Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana. Po prepoznavnosti med ministrskimi kandidati najbolj izstopa koordinator Levice Luka Mesec.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so v opravili raziskavo, s katero so ugotavljali, kako pozorno so prebivalci Slovenije spremljali oblikovanje nove vlade Roberta Goloba, kakšni so njihovi obeti glede njenega delovanja in kako dobro poznajo prihodnjo ministrsko ekipo.

Polovica ljudi je spremljala koalicijska pogajanja in oblikovanje vlade

Kot kažejo rezultati, le dobra desetina vprašanih pravi, da so proces koalicijskih pogajanj in oblikovanja nove vlade spremljali zelo pozorno, še 38 odstotkov pa jih pravi, da so pogajanja spremljali dokaj pozorno (skupaj 52 odstotkov). Na drugi strani imam praktično enak delež tistih, ki tega procesa niso spremljali preveč pozorno oziroma ga sploh niso spremljali, so sporočili z Mediane.

Mediana
Mediana

Večina meni, da bo nova vlada končala mandat

Tudi pri vprašanju, kakšna prihodnost čaka novo vlado, vprašani ostajajo precej optimistični. Skoraj dve tretjini se (popolnoma) strinjata, da bo bodoča vlada zaključila celoten mandat, več kot polovica pa jih pričakuje, da bo pri svojem delovanju uspešna. Kar 46 odstotkov vprašanih je pozitivno naklonjenih ideji, da v ministrsko ekipo novi mandatar vključi tudi ministra iz Stranke Alenke Bratušek in Liste Marjana Šarca, čeprav gre za stranki, ki nista presegli parlamentarnega praga.

Mediana
Mediana

Med ministri najbolj odmeva Luka Mesec

Sodelujoče v raziskavi so pri Mediani tudi vprašali, katere ministrske kandidate lahko imenujejo, ne da si pri tem pomagajo z iskanjem preko spleta. Vsak respondent je lahko imenoval poljubno število ministrskih kandidatov, v spodnjem grafu pa so prikazali tiste, ki sta jih navedla vsaj 2 odstotka vprašanih.

Kot so sporočili z Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana, so najbolj prepoznavni ministrski kandidati vodje strank – Luka Mesec, Tanja Fajon, Marjan Šarec ter Alenka Bratušek, ki jih je navedla polovica vprašanih. Visoko po prepoznavnosti je tudi ministrski kandidat Danijel Bešič Loredan, ki naj bi prevzel ministrstvo za zdravje. Tega kandidata je navedla več kot tretjina vprašanih (36 odstotkov).

Po prepoznavnosti izstopa tudi verjetni bodoči minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki ga je spontano navedla več kot četrtina vprašanih (28 odstotkov). Zadnja ministrska kandidatka, ki jo je spontano imenovala več kot desetina vprašanih, je Tatjana Bobnar (12 odstotkov). Ob tem pa v Mediani poudarjajo, da je bila raziskava opravljena še preden je bilo jasno, da nastajajoča vlada (za zdaj) ne bo mogla oblikovati novih ministrstev.

Mediana
Mediana

Raziskavo je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana izvedel med 17. in 18. majem 2022 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 440 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Največja napaka ocene deleža: 2,2.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje