Razpis, ki je odnesel ministrico, spet razburja: nevladniki tožijo državo

Slovenija 16. Feb 202419:42 3 komentarji
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Nevladne organizacije so zoper ministrstvo za javno upravo vložile tožbo zaradi sklepa o razveljavitvi javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju, so sporočili nevladniki. Gre za razpis, zaradi katerega je z mesta ministrice odstopila Sanja Ajanović Hovnik.

V PIC – Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja so v imenu skupine nevladnih organizacij pojasnili, da je tožbo v četrtek na upravno sodišče vložila odvetniška pisarna Senica. Nevladniki so namreč v preteklih tednih večkrat opozorili, da sklep o razveljavitvi javnega razpisa nima učinka na posamezne sklepe o izboru na javnem razpisu, ki so jih pred tem že prejele nevladne organizacije.

5. februarja so se nevladniki sestali z ministrom za javno upravo Francem Propsom, ki je nastalo situacija resda obžaloval, a je zagovarjal odločitev o razveljavitvi razpisa, so navedli v sporočilu. Skupina nevladnih organizacij je prepričana, da je ministrstvo pri razveljavitvi napačno uporabilo materialno pravo in kršilo pravila postopka. Ob tem menijo, da je ministrstvo z izdajo sklepa o razveljavitvi razpisa samovoljno poseglo v pravico do enakega varstva pravic, ki ga predvideva 22. člen ustave, ki med drugim vključuje prepoved samovoljnega ravnanja nosilcev javne oblasti.

Nevladne organizacije pričakujejo, da bo upravno sodišče sklep ministrstva prepoznalo kot nezakonit in ga v celoti odpravilo. “Na ta način bodo odpravljene kršitve pravic nevladnih organizacij, ki smo prejele sklepe o izbiri na Javnem razpisu, prav tako pa bi taka sodba pripomogla k preprečevanju takšnih kršitev v prihodnje,” so sklenili svoj dopis.

Minister Props je namreč sredi januarja s sklepom odločil, da se razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, ki je bil med vzroki za odstop njegove predhodnice Sanje Ajanović Hovnik, v celoti razveljavi. Notranji in zunanji nadzor namreč predvidoma ne bosta končana kmalu, je pojasnilo ministrstvo. Več nevladnih organizacij pa meni, da odločitev o razveljavitvi razpisa predstavlja nevaren precedens, saj odpira pot, da se razpisi, katerih rezultati ne bodo po volji oblasti, enostavno prekličejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje