Referendum o občini Golnik: stališča poslancev različna, glasovanje v četrtek

N1 video 23. Nov 202112:47 > 20:14 2 komentarja

Poslanci so danes razpravljali o predlogu za razpis referenduma za ustanovitev nove občine Golnik. Pred začetkom razprave je civilna iniciativa predala podpise podpore prvopodpisani pod predlog poslanki SMC Mateji Udovč. Krajani sedmih krajevnih skupnosti naj bi se na referendumu odločali za izločitev iz mestne občine Kranj. Poleg poslancev SMC so se pod predlog podpisali še poslanci SDS, SNS in predstavnika manjšin.

Civilna iniciativa je zbrala več kot 1.000 podpisov, med njimi so tako tisti, ki so predlogu naklonjeni, kot tisti, ki ga ne podpirajo. V iniciativi ugotavljajo, da obstaja potreba po razporeditvi sredstev za šole, vrtce, infrastrukturo, zdravstvo in starejše, je povedala Barbara Gunčar.

Prvopodpisana pod predlog je poslanka z Bitenj, ki naj se sicer ne bi preselila v novo občino, Mateja Udovč. Število podpisov je tako na strani podpornikov kot nasprotnikov veliko, je povedala poslanka. “Referendum je potreben, saj se bo šele na tak način pokazala volja ljudi,” je povedala. Dodala je, da morajo krajani povedati, kje želijo živeti in kako želijo upravljati lokalne zadeve.

Kot uspešen primer je poslanka Udovč ocenila občino Žirovnica, ki se je odcepila od občine Jesenice. “Je dokaz, da je lahko majhna občina zelo uspešna,” je povedala in dodala, da se razvijajo tako kulturno kot gospodarsko, pridobila je novo industrijsko cono.

Pobude za ustanovitev novih občin ali za preoblikovanje že obstoječih v mestne občine so se v državnem zboru zvrstile ob prihajajočih volitvah.

Status mestne občine je želel svoji občini priboriti poslanec SNS in svetnik občine Krško Dušan Šiško. Amandma – kar k Šiškovemu predlogu – je podal predsednik DZ in brežiški občinski svetnik Igor Zorčič, ki je želel, da bi mestna občina postale Brežice. Poslanska skupina SAB pa je predlagala, da bi mestna občina postale Jesenice. Od tam prihaja generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Odločitev bo padla v četrtek

Poslanci DZ so v današnji razpravi glede predloga za razpis referenduma o ustanovitvi nove občine Golnik z izločitvijo iz Mestne občine Kranj predstavili različna mnenja. Poudarili so vrsto pomislekov v zvezi s predlaganim referendumom in novo občino, podporo razpisu referenduma pa so izrazili v SDS in SMC.

Prvopodpisana vlagateljica predloga za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik Mateja Udovč (SMC) je v uvodu ponovila, da bi nova občina obsegala 22 naselij in bi imela okoli 10.000 prebivalcev, po velikosti bi se tako uvrstila med 60 največjih občin v državi.

Mateja Udovč
Žiga Živulovič jr./BOBO

“Podpisani predlagatelji nikakor ne razbijamo velike Mestne občine Kranj, saj v kolikor se izkaže, da je večinska volja na predlaganem referendumskem področju za svojo občino, to pomeni, da se prebivalci teh naselij že sedaj ne čutijo povezani z domačo občino in se jim tako zgolj omogoča prvi korak k izpolnitvi želja in potreb,” je izpostavil Janez Moškrič (SDS).

Tudi Robert Polnar (Desus) je izpostavil, da četrtkovo glasovanje v DZ ne bo pomenilo, da je nekdo za ali proti novi občini, temveč bodo odločali le o tem, ali bodo ljudem dali možnost, da svojo voljo izrazijo na referendumu. “Gre za to, ali lahko ljudem odrečemo odločanje o tako pomembnem vprašanju,” je dejal.

Andrej Černigoj (NSi) pa je poudaril, da je vsaka resna pobuda za ustanovitev nove občine vredna pozornosti in tehtanja njene upravičenosti. Enako je pri tej. Vendar se je izkazalo, da predlog nima večinske podpore lokalnih skupnosti, ki so ključni deležniki na lokalni ravni. “Izostala je podpora tistih, ki jih pobuda najbolj zadeva,” je dejal.

Da je premalo izražene podpore med prebivalci, so poudarile tudi nekatere opozicijske stranke. Kot je povedal Andrej Rajh, SAB referendum načeloma podpira, vendar pa v tem primeru vidijo le voljo peščice posameznikov in ne širše volje ljudstva, zato v stranki ne vidijo razloga za razpis referenduma.

Tudi Rudi Medved (LMŠ) je ocenil, da gre pri pobudi za izpolnjevanje interesov ozke skupine ljudi. Spomnil je, da referenduma in nove občine ne podpira niti Krajevna skupnost Golnik, po kateri bi se imenovala. “Tveganje, da bi bil razpis referenduma v neskladju z ustavo, je zato zelo veliko,” je dejal.

Predrag Baković (SD) je izpostavil vprašanje, kako bi se upoštevala volja prebivalcev te krajevne skupnosti, če večinsko ne bi podprli nove občine, a bi se vseeno znašli v njej, ker bi bili na referendumu preglasovani.” Ocenil je, da so merila pri ustanavljanju novih občin preohlapna, zakon pa podnormiran in ne daje odgovorov na številna vprašanja.

Ker ne gre za široko aktivacijo krajanov, pobudi nasprotujejo tudi v Levici. “Vsekakor pa se zavzemamo za tiste ključne rešitve, ki bodo v prihodnje preprečile tovrstne predloge, torej za regionalizacijo, decentralizacijo in vključevanje vseh občanov v procese odločanja na ravni občine,” je dejala Nataša Sukič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje