Hojs: Če gre za dogovorjeni manever, si Janša in Logar zaslužita oskarja

Slovenija 17. Feb 202418:52 > 21:47 9 komentarjev

Člani SDS so se odzvali na vroče dogajanje v stranki v zadnjem tednu. Trije poslanci največje opozicijske stranke namreč niso podpisali izjave zvestobe SDS. Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc, ki bo na letošnjih volitvah v Evropski parlament tudi prva na strankini kandidatni listi, je dejala, da temu v SDS pravijo demokracija, v stranki pa se nadejajo, da bodo z nepodpisniki izjave sodelovali tudi v prihodnje. Franc Breznik je dejal, da kljub trenjem poslanska skupina deluje "izredno dobro". Aleš Hojs pa je dejal, da bi si Janša in Logar zaslužila oskarja, če bi res šlo za dogovorjen manever.

V največji opozicijski stranki SDS je v začetku tedna prišlo do presenečenja, ko trije poslanci niso podpisali izjave zvestobe stranki SDS in njeni poslanski skupini. Izvršni odbor stranke je namreč minuli teden člane poslanske skupine pozval k podpisu omenjenih izjav, s podpisom pa so se poslanci zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica državnega zbora kot tudi izven njega kot člani oziroma članice SDS in njene poslanske skupine.

Poslanci Anže Logar, Eva Irgl – oba ustanovna člana Logarjeve Platforme Sodelovanja – in Dejan Kaloh izjave niso podpisali, s tem pa so poskrbeli za vznemirjenje v vrstah SDS. Predsednik SDS Janez Janša je v intervjuju za N1 ocenil, da bo verjetno zaradi nepodpisa omenjenih izjav kmalu nastala “samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili”.

Na slavnostni akademiji stranke SDS, kjer so člani obeleževali 35. obletnico stranke, se je na iskrenje v stranki odzvala tudi evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc, ki bo na prihajajočih volitvah v Evropski parlament nosilka strankine kandidatne liste.

“Temu v naši stranki pravimo demokracija. Vsak ima pravico, da se odloči, kakor ve in misli, da je zanj najbolje. Stranka nikogar v nič ne sili,” je dejala Tomc, ki je sicer tudi podpredsednica stranke. Dodala je, da se v stranki nadejajo, da bi lahko s poslanci, ki izjave niso podpisali, lahko sodelovali tudi v prihodnje, je pa poudarila, da je prav, da se stvari čim prej izrečejo in postavijo na svoje mesto.

Dogajanje v stranki v zadnjem tednu je povzela s pregovorom: “Čisti računi, dobri prijatelji”.

Na burno dogajanje v zadnjem tednu v SDS se je odzval tudi poslanec SDS in kandidat stranke na prihajajočih evropskih volitvah Franc Breznik. Dejal je, da je poslanska skupina SDS “izredno trdna” in da v stranki dopuščajo “demokratičen prehod”.

Poudaril je, da je v državnem zboru vsa leta dobro sodeloval tako z Logarjem in Irgl. “Gospod Logar je po vsej verjetnosti videl priložnost za svoj prostor pod političnim soncem v Sloveniji. Smo vseeno demokratska stranka, mislim pa, da se bo sam odločil, kako bo nadaljeval,” je dejal Breznik.

Aleš Hojs, podpredsednik SDS in strankin kandidat za evropskega poslanca, je poudaril, da za SDS ni bistveno, če bi izgubila tri poslance, saj je stranka v opoziciji. Je pa zavrnil navedbe, da naj bi bil podpis izjav zvestobe strani v nasprotju z duhom slovenske ustave. Poslanska skupina po njegovem mnenju deluje konsolidirano.

Na vprašanje, ali obstaja dogovor med Janezom Janšo in Anžetom Logarjem, da bo Logar pred državnozborskimi volitvami ustanovil stranko, ki bi Janši omogočila še četrti mandat na čelu vlade, pa je Hojs odgovoril, da bi si tako Janša kot tudi Logar zaslužila filmsko nagrado oskar, če bi bilo to res.

SDS
Foto: Miloš Vujinović/Bobo

“Sam sem prepričan, da takšen dogovorjeni manever ne obstaja. Prepričan sem še, da bo SDS, tudi brez tistih, ki ne bodo želeli kandidirati na naši listi, v naslednjem mandatu še močnejša stranka z več poslanci v državnem zboru,” je poudaril Hojs.

Poslanka SDS Alenka Helbl je v odzivu na trenja v stranki dejala, da morajo biti odnosi razčiščeni in da če so poti različne, je bolje, da se razidejo.

Anže Logar je v sredo zavrnil možnost, da bi zapustil poslansko skupino SDS in dodal, da ostaja njen član. Je pa dejal, da bo še naprej krepil delovanje njegove Platforme Sodelovanja. Molk je po nekaj dneh prekinil Dejan Kaloh, ki je dejal, da podpis omenjene izjave ni v duhu 82. člena slovenske ustave, ki pravi, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila. Eva Irgl pa svoje odločitve o nepodpisu izjave zvestobe za zdaj še ni komentirala.

O dogajanju v stranki je v intervjuju za N1 govoril tudi prvak SDS Janez Janša. Kaj je povedal, preberite v članku Janez Janša: Tako neumnega premierja, ki bi si sam kopal grob, ni niti pri nas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje