Klakočar Zupančič zaradi Ruparjevih besed preklicala vabilo na sestanek

Slovenija 03. Maj 202315:21 > 20:59
Shod upokojencev
N1

V središču Ljubljane je znova potekal shod upokojencev, ki so svoje zahteve danes naslovili tudi na predsednico republike Natašo Pirc Musar. Protestniki so se nato sprehodili še do Gregorčičeve ulice pred poslopje vlade, shod pa se je zaključil na Trgu republike.

V središču Ljubljane je znova potekal shod upokojencev, ki sta ga organizirali ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober.

Nekdanji poslanec SDS in predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je dan pred protestom na Facebooku napovedal, da se bodo zbrani odpravili pred predsedniško palačo. To so tudi storili in od predsednice republike Nataše Pirc Musar zahtevali, da “odstrani” svojo svetovalko Biserko Marolt Meden zaradi njene soudeležbe pri pripravi predloga zakona o evtanaziji.

Pavel Rupar je pred predsedniško palačo dejal, da so tukaj zbrani upokojenci, ki odločno nasprotujejo vsakršnemu posegu v življenje. “Gospa predsednica republike, opustite misel na vašo svetovalko Marolt Meden in na zakon o evtanaziji, mi hočemo živeti,” je poudaril Rupar. Skupaj z zbranimi upokojenci so nato skandirali: “Hočemo življenje, nočemo smrti!”

Zatem so odšli pred poslopje vlade in od predsednika vlade Roberta Goloba zahtevali, naj ustavi postopek sprejemanja zakona o evtanaziji. Na Gregorčičevi ulici v središču Ljubljane je Rupar z zbranimi upokojenci nagovoril premierja Goloba in dejal, da upokojenci s seboj prinašajo veliko veselja, saj jih to drži skupaj in jih dela nepremagljive. “V srcih pa nosimo bolečino in žalost, zato ker vlada z nami dela slabše kot ‘svinja z mehom’,” je poudaril Rupar.

Več tisoč protestnikov se je nato vrnilo na Trg republike, kjer jim je Pavel Rupar izrekel dobrodošlico in dodal, da so se na že 4. protestnem shodu zbrali zaradi boja za dostojne in pravične pokojnine. Dejal je, da je ponosen, da je dobil povabilo predsednika vlade na pogovore, kjer se bodo kot partnerji pogovarjali o upokojenskih vprašanjih. Ob tem pričakujejo konkretne predloge in ne “mlatenje prazne slame z obljubami”.

“Na mizo bomo položili svoje zahteve, želimo takojšen odgovor, ja ali ne,” je napovedal Rupar. V nasprotnem primeru bodo vladi “pokazali vrata” in zahtevali “resne, poštene in kompatibilne sogovornike ter nove volitve z novo vlado”.

Rupar pa se je v svojem nagovoru ponovno obregnil ob svetovalko predsednice republike za upokojenska vprašanja Biserko Marolt Meden, ki se zavzema za evtanazijo. Predsednik Inštituta 1. oktober je dejal, da bi si takšno svetovalko v času tretjega rajha izbral nemški nacistični voditelj Adolf Hitler.

“Zahtevamo, da jo odslovite in se z njo ne pogovarjate v našem imenu. Želimo si osebe, ki bo pomagala upokojencem in bo spodbuda za dolgo življenje in ne prehitro smrt,” je dejal Rupar.

Na njegove besede se je kasneje preko Facebooka odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in jih ostro obsodila.

“Odločno obsojam pozive k njeni ‘odstranitvi’ in celo primerjanje z nacističnimi metodami, kar je skregano z vsako logiko ter popolnoma neprimerno in do konca zavržno. Gre za brutalno sovražne besede v režiji nekoga, ki ima s tovrstnim početjem sicer že dolgo zgodovino. Tudi pravnomočno dokazano. In gre tudi za vsebinsko zavajanje in laži. Takšnih napadov na svoje sodelavce in tudi na institut predsednika republike ne bom dovolila,” je zapisala.

Čeprav je Rupar dejal, da se bo odzval vabilu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na sestanek, je predsednica državnega zbora kasneje vabilo preklicala. “Ostro obsojam zavržne izjave Pavla Ruparja na današnjem shodu pred državnim zborom. Niso samo zavržne, po mojem mnenju imajo tudi znake kaznivega dejanja, vsekakor pa predstavljajo hud prekršek in so globoko posegle v človekovo dostojanstvo,” je zapisala Klakočar Zupančič.

Rupar je spomnil tudi na dva zakonska predloga, ki so jih pripravili. Zbrane je ob tem pozval k oddaji podpisov za vložitev zakona o zvišanju pokojnin, ki jih bodo sicer zbirali do 22. junija. Pri zakonu, s katerim bi predlagali ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa jih je vladna stran po Ruparjevih besedah prehitela in “po tiho vložila zakon, ki ne prinaša ničesar”. “Prej ali slej bodo ljudje ugotovili, da ste jim pustili denar v enem žepu, vzeli ste ga pa iz drugega,” je prepričan.

Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO
Shod upokojencev Shod upokojencev
Žiga Živulović/BOBO

Glede ustanovitve politične stranke pa je dejal, da so v inštitutu odločeni pomagati upokojencem in delavcem za njihove pokojnine in plače. “Če boste za to, da ustanovimo stranko, jo bomo, če ne, tudi prav, o tem boste namreč odločali prav vi,” je Rupar dejal zbranim in napovedal, da bodo s protesti nadaljevali dokler ne bodo zadovoljni. Kot je še navedel, se bodo “za skupno zmago in zaključek agonij” povezali tudi z delavci, upokojenci in kmeti. Prav slednjim so protestniki tudi danes izrekli podporo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.