SD in Svoboda vložili predlog deklaracije z obsodbo gladomora v Ukrajini

Slovenija 31. Mar 202318:57 8 komentarjev
Ukrajina
PROFIMEDIA

Vodji poslanskih skupin SD in Svoboda, Jani Prednik in Borut Sajovic ter predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Predrag Baković (SD) so v državni zbor vložili predlog deklaracije o spominu na množični poboj z lakoto - genocid v Ukrajini v 30. letih prejšnjega stoletja. "Včasih je treba tudi zaradi moralne podpore narediti kakšen pogumen korak," je vložitev deklaracije za N1 komentirala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je ob vložitvi predloga ocenil, da se bo Slovenija s sprejetjem deklaracije pridružila skupini držav, ki tako pravno kot moralno obsojajo hudodelstva in tragične posledice, ki so jih te imele na prebivalce Ukrajine. “Prav je, da se postavimo na pravo stran zgodovine in v času, ko je Ukrajina ponovno žrtev ruskih hudodelstev, ta najostreje obsodimo,” je dodal.

Namen deklaracije je, da se državni zbor pridruži več kot 20 državam, ki so gladomor že priznale kot genocid ali hudodelstvo zoper ukrajinsko ljudstvo in človečnost. Pobuda za sprejem deklaracije sledi tudi lani sprejeti resoluciji Evropskega parlamenta, v kateri je države in mednarodne organizacije pozval k priznanju gladomora kot genocida, so sporočili iz poslanske skupine SD.

Med gladomorom oziroma veliko lakoto je Ukrajina v letih 1932-1933 izgubila od sedem do deset milijonov ljudi, ko je Sovjetska zveza v okviru kolektivizacije kmetijstva ukrajinskim kmetom zaplenila pšenico in druge pridelke. Po oceni nekaterih zgodovinarjev je takratni sovjetski voditelj Josif Visarionovič Stalin želel s tem v tej takratni sovjetski republiki zatreti vsakršne zametke neodvisnosti.

Za Kijev je gladomor genocid, katerega namen je bil uničenje ukrajinskega naroda. Po smrti milijonov Ukrajincev so namreč oblasti takratne Sovjetske zveze na izpraznjena območja v Ukrajini naselile več deset tisoč družin iz Rusije, Belorusije in drugih delov države. Veliko lakoto je spremljala tudi politična represija stalinističnega režima nad Ukrajinci. Moskva zavrača ukrajinsko verzijo dogodkov in jih umešča v širši kontekst lakote, ki je v 30. letih pustošila v regiji Srednje Azije in Rusije.

“S podobnimi zgodovinsko izkrivljenimi razlagami, manipuliranje dejstev in dezinformacijami o gladomoru zdaj nadaljuje trenutno vodstvo Ruske federacije, ki širi o teh hudodelskih dejanjih laži, z namenom, da opraviči in pridobi podporo javnega mnenja v drugih evropskih državah za svojo vojaško agresijo nad Ukrajino,” so v obrazložitvi deklaracije zapisali njeni predlagatelji.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v pogovoru za N1 STUDIO vložitev deklaracije pozdravila. Poudarila je, da je zdaj zanjo “pravi trenutek”, saj se je za takšno potezo odločilo že veliko držav. “Včasih je treba tudi zaradi moralne podpore narediti kakšen pogumen korak,” je dejala predsednica SD. Na vprašanje, zakaj se Levica pod deklaracijo ni podpisala, je odgovorila, da očitno potrebuje nekaj več časa za razmislek in da so z vložitvijo zaradi današnjega obiska premierja Roberta Goloba v Ukrajini tudi nekoliko pohiteli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje