SD odgovarja Janezu Janši: Namigovanja predsednika SDS so neutemeljena

Slovenija 17. Feb 202412:47 18 komentarjev
Foto: BOBO/N1

Socialni demokrati so se odzvali na trditve Janeza Janše v njegovem današnjem intervjuju za N1, v katerem predsednik SDS v aferi sodna stavba obremeni drugo največjo koalicijsko stranko. Po njegovem so se "pogodbe na ministrstvo za pravosodje nosile s sedeža stranke SD." Dejal je tudi, zakaj stranke SD nihče ne vpraša, kako so financirali nakup novih prostorov Nazorjevi v Ljubljani. Socialni demokrati odgovarjajo, da so te prostore najeli, ne kupili, in da "odločitev za najem prostorov na Nazorjevi nima nobene povezave z nakupom stavbe na Litijski."

Socialni demokrati se se odzvali na nekatere trditve Janeza Janše, ki jih je predsednik SDS izrekel v današnjem intervjuju za N1.

Janša je v intervjuju dejal, da je pogodba za sporni nakup sodne stavbe na Litijski nastala na sedežu SD.

“Mislim, da kar držijo očitki, da je to nastalo v krogih stranke SD. Zato takšna kolobocija in tako enostaven izgovor, ki ga išče predsednik vlade. Gotovo se je to rodilo v SD in nekateri pravijo, da so se z Nazorjeve (tam je sedež stranke SD; op. a.) pogodbe nosile na ministrstvo za pravosodje.” Na dodatno vprašanje, za katere pogodbe gre, je odgovoril, da za pogodbo za nakup Litijske.

In nadaljeval: “Trdim, da ideja za ta nakup, po tem, kar je javno znano, ni nastala ne na ministrstvu za pravosodje ne vladi, ampak je nastala v krogih stranke SD. A to ne spreminja odgovornosti tistih, ki so ta posel potrdili. Ta saga se vleče tako dolgo zato, ker vse to ne zakriva odgovornosti tistega, ki je na koncu rekel, da naj gre ta nakup na dopisno sejo vlade. To pa ni bil generalni sekretar, tudi minister ne, ampak je bil to predsednik vlade Robert Golob. In nekdo ga je moral poklicati in mu nekaj povedati, da je šlo to na dnevni red seje vlade.”

Intervju z Janezom Janšo
Janez Janša, predsednik SDS, med intervjujem za N1 (Foto: Jan Gregorc/N1)

Predsednik največje opozicijske stranke je v intervjuju za N1 tudi dejal, da nihče ne postavi vprašanja prvotnega motiva in pri tem omenil “nakup novih prostorov na Nazorjevi ulici v centru Ljubljane,” kamor so Socialni demokrati preselili sedež stranke.

“Imajo sedem poslancev, dolgove iz prejšnjih kampanj, računsko sodišče pa jim je, ko ga je še vodil Igor Šoltes, zdaj njihov politični kader, pri reviziji stroškov volitev vedno pogledalo čez prste. Nihče jih ne vpraša, kako ste financirali ta nakup glede na prihodke, ki jih imate od sedmih poslancev? In zakaj ste v to sploh šli, če imate tam eno judovsko vilo, ki je dovolj velika za poslovanje stranke s toliko poslanci? Vsa pozornost se je obrnila v generalnega sekretarja SD (odstopljeni Klemen Žibert; op. a.) in njegove nakupe, ki pa so bili tako in tako izvedeni že prej.”

SD: Prostore na Nazorjevi smo najeli, ne kupili

Iz SD Janši odgovarjajo, da so njegova namigovanja neutemeljena. Pravijo, da so prostore na Nazorjevi v središču Ljubljane najeli in ne kupili. Najemno pogodbo pa da so podpisali 15. februarja lani. Dodajajo še, da “odločitev za najem prostorov nima nobene povezave z nakupom stavbe na Litijski.”

O poslu s sodno palačo na Litijski pa so v SD zapisali: “Sodeč po javno dostopnih podatkih je podlaga za nakup sodne stavbe na Litijski objavljeno Informativno javno zbiranje ponudb ministrstva za pravosodje junija 2023. Zato domnevamo, da so odločitev za informativno javno zbiranje ponudb za potrebe sodišč, celoten postopek, pripravo in podpis pogodbe decembra 2023 za nakup stavbe na Litijski, sprejele odgovorne osebe na ministrstvu za pravosodje. Ostale morebitne okoliščine nam niso znane.”

Celotni intervju z Janezom Janšo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje