SDS spet vložila zakon o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge

Slovenija 08. Sep 202213:33 11 komentarjev
Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Poslanec SDS Dejan Kaloh je na novinarski konferenci predstavil predlog zakona o testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga poslanska skupina SDS znova vlaga v zakonodajni postopek. Kaloh meni, da bo zakon tokrat imel širšo podporo, saj je naklonjenost zanj zaznal pri predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po besedah poslanca SDS Dejana Kaloha na sredinem kolegiju predsednice DZ dejala, da bi morda bilo dobro, da poslanci enkrat prekinejo sejo in se testirajo na droge, med drugim tudi na prisotnost alkohola.

Vsi poslanci SDS so se v preteklih dneh že testirali na Inštitutu za sodno medicino in na testu bili negativni, je dejal Kaloh. Zdaj pričakujejo, da bodo od besed k dejanjem prešli tudi njihovi poslanski kolegi.

Kaloh sicer meni, da se je nasprotovanje testiranju med poslanci nekoliko zmanjšalo zaradi afere o domnevnih spolnih zlorabah, ki naj bi sledile zlorabi prepovedanih drog. Zatrdil je, da so se “vsaj performativnega dela” nekaterih dogodkov, po katerih naj bi prihajalo do teh kaznivih dejanj, “udeleževali ministri aktualne vlade”. Zato je pozval vse ministre vlade Roberta Goloba, da se gredo prostovoljno testirat na prepovedane droge. Kot primer dobre prakse je Kaloh navedel finsko premierko Sanno Marin, ki je z negativnim testom prizemljila obrekovalce in pokazala, kako naj ravnajo funkcionarji na najbolj izpostavljenih funkcijah.

Z zakonskim predlogom bi SDS testiranje funkcionarjev uredila v osmih mesečnih intervalih, pri čemer bi ciljanje posameznikov preprečili z žrebom. Izžrebani funkcionarji bi se morali testirati v naslednjih 48 urah. Če bi funkcionar testiranje odklonil, bi veljalo, da je test pozitiven, kar pa bi lahko kasneje ovrgel z negativnim testom, je tehnične rešitve zakona razložil Kaloh.

Predlog zakona o testiranju funkcionarjev podpirajo tudi v opozicijski NSi. “Poslanska skupina NSi nima nobenih težav, da gremo vsi kompletno na testiranje. Če je treba, zdaj takoj,” je v današnji izjavi dejal poslanec NSi Jožef Horvat.

Poslanska skupina SDS je zakon v zakonodajni postopek vložila že v začetku junija, vendar takrat ni prejel podpore vlade. Presodila je namreč, da predlagana ureditev ne bi prestala ustavne presoje, zlasti ob odsotnosti prostovoljne privolitve funkcionarja k testiranju.

Toksikološko preiskavo, v kateri je razvidna prisotnost prepovedanih drog, je po lastnih besedah na Twitterju opravil tudi Kalohov strankarski kolega Žan Mahnič. “Če ne uživaš prepovedanih drog, se ti ni problem testirati in rezultata javno objaviti,” je zapisal ob priloženi fotografiji izvida. Kot je še sporočil, se je testiral v ponedeljek, k testiranju pa je pozval tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesca, Klakočar Zupančič ter “vse ostale koalicijske poslance in člane vlade, ki temu nasprotujejo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje